De op zonne-energie aangedreven slak: wij presenteren u het enige dier in de wereld welke fotosynthese uitvoert - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De op zonne-energie aangedreven slak:…
In Spanje is er een dorp waar alle inwoners werk hebben en geen hypotheek te betalen hebben Ze redden het leven van een wees stekelvarken ... maanden later bedankt zij hen op een schattige manier

De op zonne-energie aangedreven slak: wij presenteren u het enige dier in de wereld welke fotosynthese uitvoert

Door Romy Mortier
5.055
Advertisement

De kunst van de camouflage-techniek wordt met de opperste meesterschap beoefend in het dierenrijk, zowel voor de aanval als voor de verdediging.

Onder de kampioenen qua camouflage is de Elysia chlorotica wellicht de minst bekende maar wel één van de meest interessante. Niet alleen omdat deze verbazingwekkend veel van een blad wegheeft terwijl het toch werkelijk een weekdier is, maar vanwege zijn unieke eigenschap zich via fotosynthese te kunnen voeden. 

Laten we de Elysia chlorotica eens nader onderzoeken en ontdekken waarom deze bekend staat als de “ zonne-energie zeeslak " ...

 

De jonge slakken zijn bruin van kleur met rode vlekken en krijgen pas groene pigmentatie nadat ze zich met algen hebben gevoed. Ze leven langs de oostkust van Noord-Amerika.

Hun unieke karakter ligt in de buitengewone gelijkenis met een blad. Daarbij zou het de allereerste diersoort in de wereld kunnen zijn die in staat is om chlorofyl te produceren, net zoals planten dat kunnen.

Advertisement

De zeeslak is in staat om zonne- energie op te nemen op dezelfde manier zoals planten dat doen.

Deze bijzondere zeeslak voedt zich dan ook met algen, maar in plaats van de cellen hiervan te verteren, neemt hij de chloroplasten op ( de organellen die zich in de fotosynthese bevinden). Het dier is hier toe in staat door zijn genen in het DNA en kan de fotosynthese wel gedurende 10 jaar na het voeden gebruiken.

 

De slakken zullen in het begin, om de chloroplasten te kunnen behouden, continu moeten eten. Na verloop van tijd worden de chloroplasten echter permanent opgenomen in de darmcellen en geeft de smaragdgroene kleur aan dat er geen extra voeding meer nodig zal zijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt