Een boot zonk in een rivier in 1856, en duikt een eeuw later op met heel wat verrassingen ... - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een boot zonk in een rivier in 1856,…
Deze geografische kaart vergelijkt de werkelijke dimensies van landen en ontkracht enkele mythen Coca - Cola:Dit is hoe een cocktail van wijn en cocaïne de meest populaire drank in de wereld werd

Een boot zonk in een rivier in 1856, en duikt een eeuw later op met heel wat verrassingen ...

Door Romy Mortier
9.631
Advertisement

Een stoomboot in het midden van een maïsveld? Het lijkt absurd, maar dit is dè ontdekking van een regio in het Midden-Westen. Het evenement dateert uit 1987 en vertegenwoordigt de meest formidabele ontdekking: meestal zijn de overblijfselen van boten zeer beschadigd inclusief hun inhoud.In dit geval zijn de overblijfselen echter onberispelijk, 160 jaar intact gebleven vanaf dat ze verzonken zijn in de troebele wateren van Missouri.

Ontdek samen met ons de reden van de ongebruikelijke plaats van de ontdekking.

In de tweede helft van 800 waren stoomboten de meest gebruikte vervoermiddelen voor goederen; langs de grote rivieren van het Midwesten ( Missouri, Ohio en Mississippi ) die ver van elkaar gescheiden lagen, maakte dit de uitwisseling van alle soorten goederen mogelijk.

foto: Arabia Steamboat Museum

De stoomboot werd in Arabië gebouwd in 1853: hij kon meer dan 200 ton vracht vervoeren en was een van de snelste en makkelijk te manoeuvreren boten uit zijn tijdperk.

foto: Luke Spencer
Advertisement

Helaas is dit niet het lot waar de boot slechts 3 jaar na zijn bouw op wachtte. Op 30 augustus vertrokken om 16 nieuw gebouwde steden te bereiken, zonk de kanjer na een tak plataan te raken die in het water was gevallen.

foto: Arabia Steamboat Museum

De reden voor de ongebruikelijke plek van de vondst kan worden getraceerd in historische verslagen van het jaarboek: een eeuw na het zinken van de boot begon een leger van ingenieurs met werkzaamheden op de plek om de vorm van de rivier te veranderen.

foto: Arabia Steamboat Museum

Om het watertransport te bespoedigen probeerden ze de kusten van de rivier dichter bij elkaar te brengen en dus de watervoorziening te verhogen.

Advertisement

Een van de plaatsen waar ze het werk uitvoerden was in Parkville vlak naast de plek waar jaren eerder de prachtige boot was gezonken.

De ontdekking werd gedaan door het ijverige onderzoek van een liefhebber van stoomboten, David Hawley, die al zijn middelen heeft ingezet om de plaats te lokaliseren en het wrak dat een legende werd op te halen.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

In 1987, na de identificatie van het gebied en de verkregen toestemming om te graven , was David geslaagd in zijn missie. Maar de verrassingen waren nog maar net begonnen.

foto: Arabia Steamboat Museum

Eenmaal begonnen met de opgravingen (aanvankelijk ondersteund door subsidies van Hawley"s eigen familie ) werd duidelijk dat de lading Arabische goederen intact was gebleven.

foto: Arabia Steamboat Museum

Zie hierboven! 

Advertisement

Met de voortgang van de opgravingen werd 200 ton aan items in perfecte staat ontdekt: Goodyear rubberen laarzen,champagneflessen, zadels, Indiase kettingen en nog veel meer.

foto: Arabia Steamboat Museum

Al snel werd duidelijk dat het grootste deel van de lading zo groot en goed bewaard was gebleven dat je het je kon veroorloven om groots te denken ...

foto: Arabia Steamboat Museum

Zo kwam het dat het team besloot om een ​​voormalige fruitmarkt te transformeren in een museum waaraan de naam van de boot werd gegeven en die jaarlijks veel toeschouwers zou trekken.

foto: Arabia Steamboat Museum
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt