Gescheiden Door Het Lot Op Aarde, Maar Voor Altijd Samen In Het Hiernamaals, Hier Is Het Verhaal Van De Geliefden Van Teruel - Curioctopus.nl
x
Gescheiden Door Het Lot Op Aarde, Maar…
19-Jarige Jongen Vindt Manier Om Oceaanvervuiling Op Te Lossen, Dit Is De Uitvinding Waar Niemand Ooit Aan Had Gedacht Politieagenten Plaatsen Een Paraplu Op De Voorruit... Om Wel Een Hele Aparte Reden

Gescheiden Door Het Lot Op Aarde, Maar Voor Altijd Samen In Het Hiernamaals, Hier Is Het Verhaal Van De Geliefden Van Teruel

22 September 2016 • Door Skip
6.291
Advertisement

Volgens het verhaal kruist het lot de wegen voor altiijd van Isabel de Segura en Juan Diego de Marcilla in de 13e eeuw. Zij was van adel en enig kind, hij een gewoon, maar gerespecteerd burger. Op een dag ontmoetten zij elkaar op de markt en het was meteen liefde op het eerste gezicht. Maar natuurlijk zou hun samenzijn niet geaccepteerd kunnen worden zoals je weet. Uit de trieste gebeurtenissen die hierop volgden is een liefdesverhaal ontstaan dat generatie op generatie is doorgegeven. Vandaag de dag kan het nog steeds voortleven dankzij een mausoleum in de Spaanse stad Teruel (provincie Aragòn). 


De legende van de geliefden van Teruel

Nadat Juan Diego zijn gevoelens bekendmaakte, heeft hij Isabel gevraagd vijf jaar op hem te wachten, dit was een poging om door haar familie geaccepteerd te worden. In die periode zou hij heel hard werken en genoeg geld verdienen zodat hij haar ten huwelijk zou kunnen vragen.

Isabel beloofde hem dat ze dat zou doen. Toen de vijf jaar voorbij waren gegaan had ze al lang niets meer van hem vernomen. Ze wist niet meer zeker of hij nog zou terugkeren. 

Hun liefdesverhaal kreeg nog een tragisch vervolg.

Juan Diego hield echter woord, maar moest bij zijn terugkeer ontdekken dat ze al met een andere man was getrouwd. Wanhopig probeerde hij bij haar op bezoek te komen. Hij, overtuigd als hij was dat hij anders kapotging van liefdesverdriet, vroeg hij haar om een kus. Maar Isabel weigerde: als God hun samenzijn niet had voorzien, kon ze hem niet eens een kus gunnen. Juan drong voor de tweede keer aan, maar zij weigerde opnieuw. Zo gebeurde het dat hij ineenstortte op de grond en niet meer bijkwam.

Vol berouw en spijt begaf Isabel zich naar de kerk op de dag dat Juan begraven zou worden. Ze besloot hem de kus te geven waar hij zo naar had verlangd. Toen hun lippen elkaar raakten, viel zij dood, bovenop hem neer. Haar man die wist van het hele verhaal, stemde in om ze samen te laten begraven. En zo ging het verhaal verder

Advertisement

De ontdekking van de begraven mummies en de bouw van het mausoleum.

foto: Jorge Gay

In het haar 1555 werden de overblijfselen van twee mummies gevonden in de kapel van Cosmas en Damianus. Hier dichtbij in de buurt moest de optekening van hun verhaal zich bevinden, zo werd aangenomen. In 1955 begon beeldhouwer Juan de Ávalos te werken aan de beelden voor op de graftombes die altijd nog de stoffelijke resten bevatten. De beelden zijn op ontroerende wijze met elkaar verbonden: de twee houden elkaars hand vast.

In de Sint Pieterkerk waarin het mausoleum zich bevindt, hangt ook een muurschildering uit 2004 van kunstenaar Jorge Gay getiteld: 'El amor nuevo' (foto).

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt