Waarom eten ze in Spanje zo laat?

door Skip

19 Mei 2017

Waarom eten ze in Spanje zo laat?
Advertisement

Als je tenminste een keer in Spanje bent geweest dan is het je vast en zeker opgevallen: ze eten en slapen daar om tijdstippen die echt verschillen met andere Europese landen. Waar deze gewoonte doorgaans in verband wordt gebracht met het uitbundige (en volgens sommigen relaxte) karakter van zijn inwoners, zit er een totaal andere reden achter de maaltijden om 22.00, namelijk dat Spanjaarden in een verkeerde tijdzone leven.

Foto op de cover: Sebastian Dubiel

Advertisement

Een in 1940 genomen besluit dat nog steeds geldt.

Een in 1940 genomen besluit dat nog steeds geldt.

Wikimedia/Hellerick

Werpen we een blik op de kaart met tijdzones in de hele wereld dan valt het snel op dat Spanje op dezelfde lengtebreedte zit als landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Marokko maar toch niet onder de middelbare zonnetijd van Greenwich valt (GMT), dan wel in die van de tijdzone van Midden-Europa (MET/CET). Hierdoor werden de klokken gelijk gezet met die van steden als Belgrado, meer dan 2,500 km verder naar het oosten.
Dit komt door een beslissing die generaal Francisco Franco had genomen in 1940, die als blijk van solidariteit met het regime van Hitler, overging tot het besluit om over te stappen op de tijdzone in Duitsland. Voor de Spanjaarden die net een bloedige burgeroorlog achter de rug hadden, was dit een van de minst erge problemen. En zo gebeurde het dat in plaats van te eten om 13.00 uur en om 20.00, dat deze maaltijden een uur opschoven. De dingen zijn zo gebleven tot op de dag van vandaag. Hoewel premier Rajoy aangeeft dat hij het land weer op GMT wil zetten zijn veel mensen er behoorlijk tegen omdat de huidige tijdzone de ruimte biedt om ook nog tot 22.00 's avonds daglicht te hebben wat de sterke economische sectoren ten goede komt zoals het toerisme.

Advertisement