24 Vrouwen Die In Hun Eentje De Loop Van De Geschiedenis Veranderden - Curioctopus.nl
x
24 Vrouwen Die In Hun Eentje De Loop…
De Ziekte Van Lyme Herkennen En Voorkomen Weet Jij Waarom Er Streepjes Zitten Op De Toetsen

24 Vrouwen Die In Hun Eentje De Loop Van De Geschiedenis Veranderden

14 September 2016 • Door Skip
19.136
Advertisement

De 20ste eeuw was een tijdperk waarin vrouwen grote strijd leverden en mijlpalen hebben bereikt. Veel dingen die we vandaag normaal vinden of zelfs gewoon vanzelfsprekend vinden, waren mogelijk door de moedige stappen die sommige vrouwen hebben durven zetten. Van grote statements tot kleine opstandjes, laten we een aantal hoogtepunten langslopen waarin vrouwen een hoofdrol hebben gehad, en zij eraan hebben bijgedragen dat vrouwen beetje bij beetje steeds vrijer werden.

Haar coach vond dat een hele marathon lopen te zwaar zou zijn voor een "fragiele vrouw". In 1967 begon ze met trainen. Daarna haalde Kathrine Switzer de finish van de marathon van Boston, waaraan geen vrouwen mee mochten doen.

Het lukte Switzer om wedstrijdnummer 261 te krijgen door zich te registreren als K.V. Switzer. Maar toen ze haar zagen rennen, werd ze behandeld als een indringer. De atlete bracht hoe dan ook de race tot een einde met een finish na 4 uur en 20 minuten.

Jeanne Manford loopt samen met haar zoon mee in de Gay Pride-parade in New York, nadat zij eerder slachtoffer waren geworden van anti-homogeweld (25 juni 1972).

Advertisement

Margaret Hamilton is de computerwetenschapper die in de jaren 60 het team leidde dat ervoor zorgde dat de Apollo 11 kon landen op de maan in 1969.

Haar bijdrage aan de ontwikkeling van de boordcomputer (Apollo Guidance) bleek van fundamenteel belang te zijn tijdens een noodsituatie 3 minuten vooraf aan de landing.

Circusartiste Maud Wagner was de eerste Amerikaanse vrouw met tattoeages (foto uit 1907)

Sarla Thakral was de eerste vrouw die een vliegtuig bestuurde. Ze haalde haar brevet in 1936 en was slechts 21 jaar oud toen ze vloog in de dubbeldekker achter haar.

Advertisement

De Française Simone Segouin, die ook wel bekend staat onder de schuilnaam 'Nicole Minet' sloot zich aan bij het verzet en vocht mee tussen 1941 en 1944.

Annette Kellerman was een Australisch zwemster en actrice. Ze was een van de eerste vrouwen die een compleet badpak droeg, iets dat in 1907 voor veel ophef zorgde.

Advertisement

Op 27 oktober 1917 verzamelden zich zo'n 20,000 vrouwen in New York die streden voor het kiesrecht. Onder hen was de Japanse activiste Komako Kimura.

Sabiha Gökçen was slechts 23 jaar oud toen zij de eerste Turkse vrouw werd die een oorlogsvliegtuig bestuurde (1937).

Advertisement

Parijse vrouwen beschermen kinderen tegen Duitse scherpschutters (1944).

Zwemster Gertrude Ederle stak als eerste vrouw Het Kanaal over in 1926.

Architecte Elspeth Beard was de eerste Engelse vrouw die een wereldreis per motor maakte tussen 1982 en 1984. Ze had 77,000 kilometer afgelegd.

Valentina Teresjkova was de eerste kosmonaute in de ruimte (1963).

Vliegenierster Amelia Mary Earhart hier op de foto in 1928 net nadat ze de Antlantische Oceaan was overgestoken.

Een groep vrouwen, lid van de Britse Burgerwacht (Women's Home Defence), doet mee aan een militair oefening.

Frances Green, Margaret "Peg" Kirchner, Ann Waldner en Blanche Osborn vormden samen de Women Airforce Service Pilots. Dit was een paramilitaire organisatie die was ontstaan in de VS tijdens de Tweede Wereldoorlog (1943).

De Hongaarse Erika nam deel aan de strijd tijdens de Hongaarse opstand in 1956. De revolutie barstte los toen studenten protesteerden tegen de aanwezigheid van de Sovjets in Hongarije.

Twee dames lopen met ontblote benen over straat in Toronto in 1937. Zoals je ziet, gingen ze niet onopgemerkt voorbij.

Een Zweedse die de concentratiekampen had overleefd, slaat een neonazi met haar tas tijden een demonstratie in 1985.

Een moslimvrouw gebruikt haar hoofddoek om de jas van haar Joodse vriendin met daarop een Davidsster, te bedekken en haar zodoende te beschermen.

Een Amerikaanse vrouw die strijd voor kiesrecht protesteert nadat een groep vrouwen rake klappen van de politie kreeg toen ze urenlang protesteerden voor het Witte Huis (1917).

Een Joodse vrouw probeert in d'r eentje Israelische soldaten tegen te houden na de ontruiming van een nederzetting in de Westelijke Jordaanoever (2007, Pulitzer prijswinnaar).

foto: Oded Bality

De beroemde foto gemaakt door Dorothea Lange is het toonbeeld geworden van de De Grote Depressie die de VS eind jaren 20 trof en grote gevolgen had voor de wereldeconomie in de tien jaar daarna. Op de foto: Florence Leona Christie.

Een portretfoto van de 17-jarige Spaanse strijder Marina Ginestà. De foto werd genomen op 21 juni in een hotel in Barcelona en werd daarmee het icoon van de Spaanse Burgeroorlog.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt