De landing in Normandië: vandaag nog zijn de wonden van een bloedige strijd zichtbaar in het landschap - Curioctopus.nl
x
De landing in Normandië: vandaag nog…
Ontdek alle geheimen van de Russells adder, een van de dodelijkste dieren ter wereld Deze man loopt al 13 jaar over de brug te surveilleren: leer de man kennen die meer dan 300 levens heeft gered

De landing in Normandië: vandaag nog zijn de wonden van een bloedige strijd zichtbaar in het landschap

11 Juni 2017 • Door Skip Tromp de Haas
4.971
Advertisement

We hebben allemaal geleerd op school over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog hoe de geallieerden landden in Normandië op weg naar Nazi-Duitsland. Toch zijn de beelden van de plaatsen vaak vergeten waar een van de beroemdste conflicten in de geschiedenis heeft plaatsgevonden. Nu nog zijn de sporen zichtbaar van de doortocht van de Rangers uit Amerika  die voor het eerst voet aan wal zetten in Frankrijk, in Pointe du Hoc om precies te zijn. 

via: abmc.gov

Voordat de Geallieerden aankwamen bij de klippen van Pointe du Hoc hadden de Duitsers zich verschanst in zware bunkers waarmee ze de Amerikaanse aanval wilden afslaan.

foto: abmc.gov

Voordat er via water werd aangevallen besloten Amerikaanse officieren eerst de kust aan te vallen vanuit zee en zo veel mogelijk de Duitse artillerie uit te schakelen.

Advertisement

Het plan slaagde slechts gedeeltelijk want de bombardementen maakten het landschap zo geaccidenteerd (vol kuilen en heuvels) dat het moeilijk was om door te stoten het binnenland in.

Daarbij kwam ook nog eens de lastige omstandigheden op zee die de aanval hadden vertraagd en ervoor zorgde dat er maar een groep Rangers aankwam die niet voldoende onder vuur was genomen van bovenaf.

De gehele operatie bleek moeilijker dan gedacht en er vielen duizenden doden aan beide zijden.

foto: Flickr
Advertisement

Nu staat er op Pointe du Hoc een monument ter herdenking aan de gesneuvelden en is het mogelijk over planken te lopen die het traject van de kuilen volgen die nog goed zichtbaar zijn

foto: Flickr
foto: Flickr
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt