Dit Zijn Een Paar Van De ERGSTE Fouten En Haastige Beslissingen Gemaakt Door Architecten En Ingenieurs In De Geschiedenis - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit Zijn Een Paar Van De ERGSTE Fouten…
Een riem die een vuurwapen verbergt: een geavanceerd artefact uit de Tweede Wereldoorlog Een Kat Krijgt Een GPS-Apparaat Om En Wordt Vrijgelaten. De Resultaten Die Ze Terugkrijgen Overtreft De Verwachtingen

Dit Zijn Een Paar Van De ERGSTE Fouten En Haastige Beslissingen Gemaakt Door Architecten En Ingenieurs In De Geschiedenis

Door Skip Tromp de Haas
5.710
Advertisement

De geschiedenis van bouwontwerpen zit vol met grote flaters die voor problemen zorgden en architecten ertoe dwongen opnieuw te werken aan projecten waarvan ze dachten die al te hebben afgesloten. Dankzij moderne technologieën neemt de kennis toe van wat er allemaal mogelijk is binnen de architectuur en komt er ook genoeg ruimte voor baanbrekende ontwerpen. Maar soms worden dingen onderschat, en heeft dit tot gevolg dat projecten vastlopen en de kosten oplopen tot in de miljoenen. Het lijken soms wel grappige fouten te zijn omdat het zo slecht gedaan is, maar in andere gevallen kunnen het om lichtvoetigheden gaan die ernstige schade hebben veroorzaakt en tot nieuwe, kostbare financiële injecties hebben geleid.

1. Wolkenkrabber 'Intempo' - Benidorm, Spanje

De bouw van deze 47 verdiepingen tellende wolkenkrabber van 192 meter hoog heeft al diverse keren stilgelegen. In 2007 werd er begonnen, in de overtuiging dat ze wel in 2009 klaar zouden zijn. Door de economische crisis in 2008 liep het project vertraging op en in juni 2011 raakten 13 bouwvakkers gewond bij een ongeluk. Het gebouw werd uiteindelijk voltooid in 2014, maar het wordt nog altijd gezien als symbool van wanbestuur en architectonische onbekwaamheid.

2. The Hancock - Boston

Dit in 1976 voltooide gebouw was een tijdlang het hoogste gebouw in de VS, maar nog voordat het klaar was, barstten de ruiten bij normale windsnelheden. Dit kwam door thermische spanning, oftewel het temperatuurverschil dat ontstond tussen binnen en buiten. Om de meer dan 10,344 glasplaten te vervangen moest het hele omliggende gebied worden afgezet.

Advertisement

3. Tropicana Field - Florida.

foto: flickr

Het honkbalstadion van de Tampa Bay Rays werd specifiek ontworpen voor honkbalwedstrijden, maar op verschillende dingen werden kritiek geleverd zoals de aan het dak vastgemaakte loopbruggen, de hekken die de geslagen ballen tegenhielden en de bodemverontreiniging.  

4. Onderzeeër S80 - Spaanse Marine

Een aantal dagen voor de voltooiing beseften ingenieurs dat de onderzeeër met zijn 2,200 ton niet meer boven zou komen als hij onderwater zou gaan. De onderzeeboot moest klaar zijn in 2015 maar volgens de jongste verwachtingen zal het pas in 2017 gereed zijn nadat ze het vaartuig zullen hebben afgeslankt met minimaal 70 ton.

5. Bagage-afhandelingssysteem van het vliegveld in Denver

Het bagage-afhandelingssysteem was berekend op 3 terminals en moest volledig geautomatiseerd zijn, maar het ontwerp bleek een mislukking te zijn. Dit veroorzaakte 2 jaar vertraging in de afronding, zonder dat het systeem ook maar een keer in gebruik genomen werd.

Advertisement

6. Citigroup Center - New York.

Door fouten in de berekeningen wat betreft de impact van de wind op een van Manhattans hoogste gebouwen, moesten er belangrijke aanpassingen worden gedaan. Dit vond plaats in één nacht, zonder dat de pers werd geïnformeerd; dit gebeurde pas 20 jaar later.   

7. Kansai International Airport - Japan

foto: wikimedia

Om de verkeersdruk in de haven van Osaka te verlichten werd het vliegveld aangelegd op een kunstmatig eiland, maar er was geen rekening gehouden met het gewicht van de hele constructie. Vanaf 1990 tot nu is het meer dan 8 meter verzakt, wat neerkomt op gemiddeld zo'n 17 centimeter per jaar. De bruikbaarheid en veiligheid van het vliegveld wordt gegarandeerd doormiddel van voortdurend toezicht en werkzaamheden.

Advertisement

8. Millennium Bridge - Londen.

De brug, gebouwd tussen 1999 en 2000, werd twee dagen na de opening gesloten omdat de brug heftig schokte door het grote aantal mensen die er tegelijkertijd overheen liepen. Dit maakte nieuw onderzoek naar de bestendigheid van de brug noodzakelijk. Pas in februari 2002 kon de brug veilig en wel, open. 

9. Regiotreinen in Frankrijk

foto: bbc

De eindverantwoordelijken voor de bouw van de nieuwe regiotreinen kregen een zware klap te incasseren. Pas toen de treinen op de rails moesten worden gezet bleken treinen qua afmetingen in veel gevallen niet overeen te komen met de rails. Door deze kink in de kabel, of liever gezegd, rails moesten meer dan 1,000 rails op stations worden vervangen!  

Advertisement

10. de Havilland DH.106 Comet - Brits passsagiersvliegtuig

Een van de eerste vliegtuigen die een gat in het wolkendek prikte was ook het eerste vliegtuig waar duidelijk werd dat de vierkante raampjes moesten worden aangepast. De hoeken van de raampjes leden erg onder het drukverschil tussen binnen en buiten de cabine en versplinterden, waardoor er kleine scheurtjes ontstonden waardoor het vliegtuig openscheurde. Dit leidde tot meerdere rampen.

11. Tacomabrug - in de staat Washington (VS)

Een van de eerste weg- en waterbouwwerken van de 20ste eeuw werd geopend voor auto's in juli 1940, maar na slechts 4 maanden stortte de brug in. 

12. Walt Disney Concertgebouw - Los Angeles.

De buitenkant van dit moderne gebouw is opgetrokken uit glimmend metaal. In combinatie met de weerkaatsing van het zonlicht had dit een stijging van de binnentemperatuur tot gevolg, tot op het punt waar de airconditioning te veel werd gebruikt. Het probleem werd in 2005 opgelost door kritieke plekken te schuren. 

13. Fenchurch Street 20 ('De Walkietalkie') - Londen

We sluiten af met de zogenaamde walkie-talkie van Londen, de wolkenkrabber die de zogenaamde Carbuncle Cup gewonnen heeft, oftewel het lelijkste stukje architectuur van het jaar (2015). Velen vonden het niet alleen lelijk, het gebouw warmde ook het omliggende terrein op door zijn weerkaatsende oppervlakken. Als gevolg hiervan smolt de lak van auto's die er in de buurt geparkeerd stonden.

Hier kan je zien in een zwart-wit film hoe de Tacomabrug instortte. Gezien de heftige bewegingen is het maar goed dat niemand betrokken was bij het ongeluk. Op een arme hond na, dan helaas.

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt