Deze Dame Is 87 Jaar Oud En Is Ongelofelijk Getalenteerd, Ze Heeft Haar Hele Dorp Omgetoverd - Curioctopus.nl
x
Deze Dame Is 87 Jaar Oud En Is Ongelofelijk…
Een Visser Haalt Zijn Vangst Binnen En Vindt Een Unieke Kreeft Deze man redde meer dan 160 mensen van zelfmoord dankzij zijn vriendelijke manieren en zachte stem

Deze Dame Is 87 Jaar Oud En Is Ongelofelijk Getalenteerd, Ze Heeft Haar Hele Dorp Omgetoverd

12 September 2016 • Door Skip
26.297
Advertisement

Waar een wil is, is een weg, en laat je je door niets tegenhouden, zelfs niet door je leeftijd. Deze 87-jarige inwoonster van het dorpje Louka, is daar een voorbeeld van. In dit Tsjechische dorpje wonen minder dan duizend inwoners. Anežka Kašpárková schildert niet op doeken of verkoopt haar werken aan kunstkenners, de ondergrond die zij gebruikt zijn de muren van de huizen  in haar dorp. Volgens haar is het urenlang doorbrengen in regen en zonneschijn met haar penselen en schilderwerk de meest nederige bezigheid die er bestaat. "Ik wil graag de wereld een beetje mooier maken waarin ik leef" zegt ze spontaan tijdens een interview.

Ze gebruikt allemaal bloemenmotieven om de huizen mee te beschilderen, het verrassende is hoe klein en gedetailleerd de ontwerpen zijn.

Haar passie voor kunst ontstond toen ze 30 jaar geleden met pensioen ging. Ze kreeg les van een oudere vrouw uit het dorp die van folkloristische ontwerpen hield.

foto: Obec Louka
Advertisement

Anežka hoeft toen besloten om de schildertraditie voor te zetten, nadat de vrouw was overleden. Haar gebruik van de kleur ultramarijn is haar onmiskenbare hendelsmerk.

De verf die ze gebruikt is wel ontzettend duur, maar dat is nodig wil haar werk de tand des tijds en weer en wind kunnen doorstaan.

Het mooiste monument van het dorp is de kapel die Anežka regelmatig onder handen neemt: bij een bezoekje aan het dorp kun je haar op de steigers aan het werk zien!

foto: Obec Louka
Advertisement

Haar lichaam lijkt broos en haar handen beverig, maar vanbinnen huist er een levendige, creatieve ziel die haar tot een zeer bestendige vrouw maakt.

De eenvoud en de nederigheid die uitgaat van het verhaal van Anežka Kašpárková laat maar weer eens zien dat passie zelfs sterker is dan het ouder worden met de jaren. Daar kunnen wij nog wat van leren!

Tags: KunstVrouwenOuderen
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt