De Gesluierde Maagd: het werk waarin het marmer een buitengewone verfijning krijgt, gecreëerd door een Italiaanse beeldhouwer

Janine image
door Janine

05 Februari 2019

De Gesluierde Maagd: het werk waarin het marmer een buitengewone verfijning krijgt, gecreëerd door een Italiaanse beeldhouwer
Advertisement

Marmer is een materiaal dat zeer geliefd is bij beeldhouwers vanwege de glanzende en doorzichtige eigenschappen, die verrassende resultaten opleveren. Niet toevallig, is het al sinds de oudheid gebruikt om de anatomie van het menselijk lichaam of gordijnen beter uit te doen komen.

Een van de grootste voorbeelden van de veelzijdigheid van marmer en zijn grote realistische impact, wordt vertegenwoordigd door de "Gesluierde Maagd", een marmeren meesterwerk uit de negentiende eeuw van de Italiaanse beeldhouwer Giovanni Strazza.

De buitengewone verfijndheid van marmer in Strazza's "Gesluierde Maagd"

Megapixx~/flickr

Megapixx~/flickr

De "Gesluierde Maagd" beeldt het gezicht af van Maria bedekt met een sluier, het hoofd naar beneden gebogen en de ogen gesloten, misschien verzonken in een gebed of in pijn - klassieke uitingen van de afbeeldingen van de Maagd.

Waarschijnlijk in Rome gemaakt in de vroege jaren vijftig van de negentiende eeuw, wil het werk een symbool zijn van Italië's Herrijzenis. Strazza gebruikte marmer uit Carrara voor dit beeldhouwwerk, ideaal om de effecten van transparantie en verfijning van de sluier te maken.

Advertisement
Shhewitt/wikimedia

Shhewitt/wikimedia

In 1856 werd het beeld verplaatst naar Canada en de bisschop van Terranova John Thomas Mullock was opgetogen en beschreef het als een "juweel van perfecte kunst".

De aankomst van de "Gesluierde Maagd" in Canada werd begroet door de plaatselijke krant The NewFoundlander met de volgende woorden: "Te zeggen dat deze voorstelling in de perfectie van de kunst elk stuk beeldhouwwerk dat we ooit hebben gezien overtreft, brengt onze indruk van zijn prachtige schoonheid niet voldoende over. De mogelijkheid van een soortgelijke triomf met de beitel was nooit in ons opgekomen. Gewone taal faalt altijd om recht te doen aan een voorwerp als dit, aan de zeldzame emoties die het voortbrengt in degenen die ernaar kijken".

In 1862 keerde het beeldhouwwerk van Strazza terug naar Italië, van het bisschoppelijk paleis van de kathedraal van Saint John's in Terranova en Labrador, naar het klooster van de Zusters van de Presentatie, waar het nog steeds mogelijk is om het te bewonderen.

Advertisement