Op zijn 94ste komt de uitvinder van de lithiumbatterij met een nieuwe batterij die nog veel krachtiger is.

door Skip

17 Maart 2017

Op zijn 94ste komt de uitvinder van de lithiumbatterij met een nieuwe batterij die nog veel krachtiger is.
Advertisement

De smartphones die we vandaag de dag gebruiken zijn heel handig, maar met de jaren waren er ook ongemakken in het gebruik bijgekomen die enkele gebreken tonen van deze apparaten. Je hebt vast en zeker wel gehoord over dat model waarvan de batterijen meer dan eens uit het niets ontploften, in de broekzak of handen van de eigenaar of in het algemeen door een vroegtijdig verlies van batterijefficiëntie. Al een jaar na de aankoop van een smartphone begint de batterij al tekenen te vertonen dat 'ie het gaat begeven.

Maar er is goed nieuws te melden vanuit het lab van professor John Goodenough, niemand minder dan de uitvinder van de lithiumbatterij, het enige soort batterij die tegenwoordig in elektronische apparaten wordt gebruikt. Ondanks zijn bewonderenswaardige leeftijd van 94 jaar, is het juist deze man die een batterij heeft bedacht die een heel stuk efficiënter is.   

via scientificamerican.com

Advertisement

Vijfentwintig jaar geleden bedacht hij de lithiumbatterij: nu kondigt hij de afrondende fase aan van een type dat vele malen gunstiger is.

Vijfentwintig jaar geleden bedacht hij de lithiumbatterij: nu kondigt hij de afrondende fase aan van een type dat vele malen gunstiger is.

buzzorange.com

De nieuwe batterij die is gemaakt door het team dat wordt geleid door Goodenough lijkt alle tekortkomingen van de batterijen van nu te omzeilen.

Het wezenlijke verschil is de manier waarop de positieve ionen en negatieve ionen zich verplaatsen waardoor de batterij zijn ding kan doen: bij de lithiumbatterijen verplaatst lithium zich middels een vloeistof waar dat bij dit nieuwe type batterij via een vast materiaal gebeurt, namelijk glas, dat kan voorkomen dat de batterij in een toestand terechtkomt die kan leiden tot kortsluiting, zoals dat bij vele lithiumbatterijen gebeurd is.

Alleen dit al is genoeg om de prestaties te verbeteren van een oplaadbare batterij. De opslagcapaciteit van elektriciteit in de batterij wordt enorm vergroot en gaat deze dus veel langer mee.

Het vaste glasmateriaal biedt ook de ruimte om lithium te vervangen door natrium, ook het zout in zeewater kan worden gebruikt, daardoor gaan de kosten van batterijproductie flink omlaag.

Het positieve van deze battterijen gebaseerd op vaste materialen is onder andere dat het op- en ontladen van de batterij veel sneller gaat, vrijwel bijna direct, veilig en gaat langer mee. Ze kunnen worden gebruikt in smartphones en in soortgelijke apparaten en vooral ook in elektrische auto's.

Complimenten voor het hele team dat er in is geslaagd om dit belangrijke resultaat te kunnen boeken, maar zeker ook voor Goodenough, met zijn 94 jaar kan hij met zijn geest mensen nog veel dingen leren!

Advertisement