Telefoon in je handen terwijl je op het toilet zit is iets waar we snel mee zouden moeten stoppen

door Skip

17 Maart 2017

Telefoon in je handen terwijl je op het toilet zit is iets waar we snel mee zouden moeten stoppen
Advertisement

Voor veel mensen is de tijd die ze op het toilet zitten verspilde tijd. Waar er eerst de gewoonte was om wat te lezen of een kruiswoordpuzzel te maken, zitten we nu steeds vaker met onze smartphone op het toilet. Pas wel op, want buiten het risico dat je je telefoon in de pot laat vallen, kunnen er mogelijk makkelijk bacteriën die in toiletten aanwezig zijn, op je telefoon terechtkomen.

via mirror.co.uk

Advertisement

Een gewoonte waar we direct mee op moeten houden.

Een gewoonte waar we direct mee op moeten houden.

Graphic Stock/Pexels

Als je bedenkt wat de functie van een toilet is, dan is je smartphone gebruiken op dat moment niet het meest frisse wat je kunt doen. Zoals Charles Gerba en Kelly Reynolds, twee hygiëneexperts van de Universiteit van Arizona nader verklaren zijn toiletten vaak een gebied waar veel bacteriën leven, en dan met de name de zogenoemde enterobacteriën die in de darmen en ontlasting zitten.

Hun aantallen hangen natuurlijk af van hoe vaak de toiletten worden schoongemaakt, maar wat belangrijk is om weten is dat deze bacteriën zich niet beperken tot de wc-pot... ze zitten overal. De grond, de kraan van de wastafel en de deurklink, en zelfs bij het doorspoelen kunnen ze zitten in de waterspetters die  zonder dat je het weet makkelijk terechtkomen de toiletpapierhouder, en geef het maar toe, als je hem daarop kunt leggen dan bega je de misdaad en doe je dat.

Maar wat zijn nou de gezondheidsrisico's? Met de gedachte dat onze smartphone een soort van verlengstuk is van onze handen is geworden, lijkt het voor de hand te liggen dat je ze moet wassen nadat je naar het toilet bent geweest en dat je moet voorkomen dat je je telefoon meeneemt naar het toilet. Net zoals je handen wordt het apparaat een drager van deze potentiële ziekmakende bacteriën die in je mond terecht kunnen komen. Als je, nadat je je handen hebt gewassen dan weer de telefoon pakt, dan naar de keuken gaat om een lekker broodje te smeren in de overtuiging dat je die bacteriën wel op afstand hebt gehouden, wat dan? Het meest waarschijnlijke wat je kan overkomen is dat je flink aan de diarree gaat (dat is meestal het probleem waar je mee te maken krijgt als je de basisregels van hygiëne niet in acht neemt). Maar mocht het gebeuren dat je deze fout begaat in een openbaar toilet onthoud dan dat dit broedhaarden zijn van buikgriep, ziektes die verband houden met E.coli, salmonella, dissenterie, hepatitis A enz. en dat komt allemaal door de beperkte hygiëne op zulke plaatsen.

Advertisement