Een riem die een vuurwapen verbergt: een geavanceerd artefact uit de Tweede Wereldoorlog - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een riem die een vuurwapen verbergt:…
Deze Voordelen Kan Je Halen Uit Het Branden Van Laurierblaadjes. Probeer Het Om Het Te Geloven Dit Zijn Een Paar Van De ERGSTE Fouten En Haastige Beslissingen Gemaakt Door Architecten En Ingenieurs In De Geschiedenis

Een riem die een vuurwapen verbergt: een geavanceerd artefact uit de Tweede Wereldoorlog

Door Skip Tromp de Haas
9.826
Advertisement

Gedurende de oorlogsjaren konden we een ongelofelijke modernisering van het wapentuig meemaken. Denk aan tanks, mijnen en geweren van krachtig kaliber; zij zorgden ervoor dat het bloed nog rijkelijker vloeide bij de slachtoffers.

Deze gesp lijkt afkomstig te zijn uit een James Bond-film, maar toch is het uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog. In het binnenwerk zit een klein pistool verborgen. Zijn verhaal is even ongelofelijk als hoe hij eruit ziet.

Van alle wapens die in die jaren uitgevonden zijn, is dit zeker de buitenissigste. Louis Marquis vond het uit tijdens zijn gevangenschap ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Hij heeft enkele jaren erover gedaan om het te maken. De eerste orders kreeg hij binnen van het Nazibewind die het voornemen had leden van SS ermee uit te rusten

Advertisement

Hoe dan ook, enkele bronnen bevestigen dat er nooit meer dan 12 van zijn gemaakt.

De gesp van de riem was bedoeld als laatste redmiddel in het geval dat de persoon gevangen zou worden genomen. Het was genoeg om het voorste klepje te openen; dan zou uit het loopje de kogel komen.

Sommige modellen waren anders en werkte wanneer je je handen in de lucht deed tijdens het moment van overgave.

Advertisement

Desondanks zijn er geen historische bewijzen die aantonen dat deze gesp gebruikt is tijdens confrontaties.

Onder de Duitsers stond het bekend als SS-Waffenakademie Koppelschloßpistole.

Advertisement

Louis Marquis had verschillende modellen ontworpen. Een had vier lopen en werkte met 5,6mm kaliberkogels en de ander die slechts twee lopen had vuurde kogels af met 7,5mm kaliber.

Historici twijfelen over de echtheid van deze huidige exemplaren. Volgens de legende zouden veel van deze gespen gevonden zijn op zolder van Louis Marquis.

Advertisement

Wapenkenners schrijven de beperkte beschikbaarheid toe aan zijn (on)betrouwbaarheid. De kogels konden klem komen te zitten terwijl de soldaat zich bewoog en niet afgevuurd worden wanneer nodig.

Ook al is het slechts bij een prototype gebleven, het blijft sowieso een geweldig stukje makelij uit de Tweede Wereldoorlog!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt