Dit Zijn De 5 Controversiële En Twijfelachtige Nobelprijsuitreikingen In De Geschiedenis

door Skip

20 December 2016

Dit Zijn De 5 Controversiële En Twijfelachtige Nobelprijsuitreikingen In De Geschiedenis
Advertisement

De Nobelprijs is al meer dan een eeuw lang een felbegeerde prijs door onderzoekers, medici, hoogleraren en onderzoekers in het algemeen van over de hele wereld. De naam van de prijs is ontleend aan de uitvinder van dynamiet en wordt elk jaar traditiegetrouw rond 10 oktober uitgereikt, de dag waarop de oprichter van het Nobelfonds stierf.

In de afgelopen jaren hebben veel uitreikingen stof doen opwaaien en doen dat nog steeds vanwege de vraag of de uitvindingen en ontdekkingen daadwerkelijk de mensheid een voordeel opleveren. Dit is een vereiste om een kans te kunnen maken op de prijs. Over de volgende Nobelprijswinnaars bestaat de grootste twijfel.

via en.wikipedia.org

Advertisement

1. Nobelprijs voor Geneeskunde Fritz Haber, 1918.

1. Nobelprijs voor Geneeskunde Fritz Haber, 1918.

uh.edu

De Duitse chemicus Fritz Haber kreeg de prijs toegewezen omdat hij ammoniak had uitgevonden op basis van waterstof en stikstof, van groot belang voor de ontwikkeling van nieuwe soorten kunstmest voor gebruik in de agrarische sector.

Een aantal jaren daarvoor, tijdens de Eerste Wereldoorlog vroeg de Duitse regering aan Haber of hij chemische wapens wilde maken die ingezet worden op het slagveld. De chemicus koos voor chloorgas dat duizenden soldaten doodde tijdens de tweede slag om Ieper in België. 

Advertisement

2. Nobelprijs voor Geneeskunde Johannes Fibiger, 1926.

2. Nobelprijs voor Geneeskunde Johannes Fibiger, 1926.

Deze Deense arts kreeg de onderscheiding in navolging van zijn ontdekking op het gebied van kankerveroorzakende wormen dat volgens hem aangetoond was bij ratten die dit ongedierte had binnengekregen. Tot zover niets vreemds, ware het niet dat zijn bewijs niet bleek te kloppen. De ratten stierven aan vitamine A gebrek en niet vanwege parasieten in hun systeem.

3. Nobelprijs voor Geneeskunde Paul Mueller, 1948.

3. Nobelprijs voor Geneeskunde Paul Mueller, 1948.

flickr.com

Hij kreeg de prijs voor het onderzoek dat hij had verricht baar het middel DDT. De Zwitserse arts had dichloordifenyltrichloorethaan niet zelf ontwikkeld, maar hij was de eerste die het ergens voor wist te gebruiken, iets waardoor het nog steeds in de handel is. Hij bewees de effectiviteit van het middel bij de bescherming van de gewassen tegen talloze ziektes en was ervan overtuigd dat het middel helemaal niet giftig was voor mens en dier.

Vanaf de jaren 60 werden de eerste kankerveroorzakende effecten aangetoond. Binnen enkele jaren werd DDT verboden in de VS.

4. Nobelprijs voor Geneeskunde Antonio Egas Moniz, 1949.

4. Nobelprijs voor Geneeskunde Antonio Egas Moniz, 1949.

alchetron.com

Zenuwen doorsnijden bleek de meest effectieve oplossing te zijn voor de behandeling van psychiatrtische patiënten.

De lobotomie voorzag erin dat er een gaatje werd geboord in de schedel op verschillende plaatsen om verschillende zenuwverbindingen door te snijden. De methode werd onthaald als een van de belangrijkste vindingen die ooit was gedaan op het gebied van de psychiatrie, en hiervoor kreeg de Portugese medicus Antonio Egas Moniz de prijs.

5. De Nobelprijs die aan Gandhi voorbijging.

5. De Nobelprijs die aan Gandhi voorbijging.

De man die ook wel bekend staat als de grondlegger van onafhankelijkheid, zag zijn naam minstens vijf keer in het kandidatenlijstje staam. Hij is de enige waarvan wordt erkend dat het comité een grote fout begaan heeft bij het toekennen van de prijzen.

De uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede zorgt elk jaar voor wat verwarring. Memorabele gevallen zijn Yasser Arafat, die een ambivalente rol speelde in de Palestijnse kwestie, de Israëlische premiers Yitzhak Rabin en Shimon Peres. Op de uitreiking aan Obama in 2009 volgde een groot applaus.   

Advertisement