9 Lichamelijke Functies Waarvan Je Niet Wist Dat Het Beschermingsmechanismen Zijn

door Skip

14 December 2016

9 Lichamelijke Functies Waarvan Je Niet Wist Dat Het Beschermingsmechanismen Zijn
Advertisement

Vaak doet ons lichaam vreemde dingen, maar aangezien we er al vertrouwd mee zijn vanaf onze geboorte letten we daar niet zo meer op. Toch zijn die lichamelijke reacties die zich voordoen tijdens bepaalde situaties helemaal niet zo toevallig: het zijn namelijk spontane verdedigingsmechanismen die het lichaam inzet wanneer het zich bepaalde situaties bevindt. Een paar voorbeelden? Wanneer je moet geeuwen, wanneer je kippenvel hebt of moet niezen. Hieronder kan je lezen waarom het gebeurt en wat het werkelijk inhoudt.

Advertisement

1. Geeuwen

1. Geeuwen

Björn Rixman/Flickr

Het wijds openen van de mond en diep inademen om het vervolgens daarna weer uit te ademen is een mechanisme dat al jaren wordt bestudeerd door experts. De verklaringen die zijn gegeven voor de noodzaak om te moeten geeuwen lopen uiteen. Sommigen stellen dat er op deze manier voldoende zuurstof binnenkomt om het versufte of verveelde brein 'weer wakker te maken'.

Hoe het ook zij, in een recent onderzoek is verklaard dat de belangrijkste functoe van geeuwen het afkoelen van het brein is. Tijdens het onderzoek werd de temperatuur gemeten van de schedel voor en nadat er werd gegeeuwd. Hieruit werd duidelijk dat een verhoging van de temperatuur het geeuwen mogelijk kan veroorzaken. Net als een computer hebben hersens frisse lucht nodig om goed te werken!

Advertisement

2. Niezen

2. Niezen

Tina Franklin/Flickr

We kunnen niezen niet tegenhouden en de reden waarom we niezen is heel eenvoudig: wanneer de neusholtes zich teveel vullen met allergenen, microben, stofdeeltjes of irriterende stoffen dan zal het lichaam proberen deze uit te stoten door stevig te niezen.

3. Uitrekken

3. Uitrekken

pexels.com

's Ochtends worden we wakker en nog voordat we onze ogen openen, rekken en strekken we onze benen en nek. Het is een manier om het lichaam uit 'stand-by' te halen en de bloedsomloop weer op gang te brengen en de spieren weer van voedingsstoffen te voorzien door deze samen te trekken. 

4. Hikken

4. Hikken

Melissa Wiese/Flickr

Dit is waarschijnlijk een van de vervelendste manieren van ons lichaam om ons te beschermen; de hik afwenden is lang niet zo makkelijk als je denkt.

De nervus vagus (hersenzenuw) loopt van het beenmerg tot in de onderbuik. Als je een te grote hap neemt, of te snel drinkt, kan deze zenuw 'geprikkeld' worden en kan de hik losbarsten. Het is met name een zich herhalende onvrijwillige samentrekking van het middenrif. Als deze zenuw niet meer geprikkeld is de hik afgelopen.

5. Myoklonische spiersamentrekkingen

5. Myoklonische spiersamentrekkingen

pixabay.com

Heb je ooit klachten gekregen over de manier waarop je in slaap valt? Veel mensen ervaren tijdens het in slaap vallen myoklonische spasmes oftewel onvrijwilige samentrekkingen die zich uiten in plotse en intense bewegingen.

Dit verschijnsel wordt veroorzaakt doordat er tijdens het in slaap vallen de ademhaling drastisch terugloopt, de spieren zich ontspannen en de hartslag daalt. Paradoxaal genoeg zien de hersenen dit als teken dat je flauwvalt en wordt er daarom geprobeerd je weer bij je positieven te brengen door deze schokken te sturen naar je spieren. 

Advertisement

6. Rimpeling van de huid

6. Rimpeling van de huid

fatosdesconhecidos.com.br

Dit beschermingsmechanisme is verreweg het meest verrassend te noemen. Heb je je nooit afgevraagd waarom deze vreemde groeven op je vingers verschijnen wanneer je lang in het water hebt gelegen? De universiteit van Newcastle komt met een uitleg die het fenomeen benadert vanuit een 'evolutionaire' hoek: volgens het onderzoek ontstaan deze rimpels wanneer het lichaam zich in zeer vochtige omgevingen bevindt en denkt dat deze omgevingen heel glad zijn. De huid wordt rimpelig om als het ware een betere grip te hebben en niet uit te glijden.

7. Geheugenverlies

7. Geheugenverlies

publicdomainpictures.net

De gebeurtenissen die het ergst en het meest pijnlijk en traumatisch zijn in ons leven kunnen we maar vagelijk en oppervlakkig herinneren. Het heeft niets te maken met onverschilligheid, het is slechts een antwoord van ons lichaam op een wanhopige situatie. De hersenen verwijderen de kritieke momenten kort nadat iemand deze heeft beleefd. 

Advertisement

8. Kippenvel

8. Kippenvel

pixabay.com

De functie van kippenvel is om verder verlies van lichaamswarmte via de poriën van je huid te beperken. Doordat ze 'rechtop gaan staan' is het lastiger om warmte te verliezen.

9. Tranen

9. Tranen

pixabay.com

Tranen hebben een tweevoudige functie. Tranen kunnen vloeien wanneer je iets in je oog krijgt en in dat geval zijn ze nodig om het oogoppervlak te beschermen.

Ook kan het een emotionele reactie zijn. Volgens enkele onderzoekers start het lichaam de traanproductie om de persoon in kwestie af te leiden van het trauma dat hij/zij ervaart. Om deze reden voelt huilen huilen dan vaak ook als bevrijding, het is even een manier om even een pauze te nemen in een wanhopige situatie.

Zien jullie hoeveel hulpmiddelen ons lichaam heeft en die als vanzelf worden ingezet, ook al hebben wij dit niet door? Ons lijf is een 'vriend' die het beste met ons voorheeft, en daarom moeten wij op onze beurt ook goed voor ons lichaam zorgen en gezond blijven! 

Advertisement