De Mode Die Doodde: Deze Gifstoffen Werden Onbewust Gebruikt in 19e Eeuwse Kleding - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De Mode Die Doodde: Deze Gifstoffen…
Archeologen Vinden Een 2,500 Jaar Oud Zwaard Dat Een Schat Blijkt Te Zijn Een Fotograaf Maakt Stiekem Foto's Waarmee Hij Via Een App Hun Sociale Media-accounts Kan Vinden

De Mode Die Doodde: Deze Gifstoffen Werden Onbewust Gebruikt in 19e Eeuwse Kleding

Door Skip Tromp de Haas
4.415
Advertisement

Al voor het aanbreken van het Victoriaanse tijdperk ging er al heel veel aandacht uit naar kleding in welgestelde families. Er elegant en verzorg uitzien in het openbaar was dan ook van fundamenteel belang om de rang op de sociale ladder mee te benadrukken. Het is alleen spijtig dat de gevolgen van het gebruik van bepaalde materialen toen nog niet bekend waren... In een recent verschenen boek genaamd Fashion Victims worden de ontwerpgewoontes die populair waren tussen de 18e en 19e eeuw onder de loep genomen, in het bijzonder hoe dodelijk het gebruik van sommige stoffen kon zijn.

Voor het maken van kleding werd er langer dan twee eeuwen teruggegrepen op stoffen die uiterst giftig waren en vaak per ongeluk of gewoon onwetendheid, de mensen doodden waarbij het in hun kleding was verwerkt.

In het boek Fashion Victims wordt de hele geschiedenis nagelopen van de "dood door kleding" beginnend vanaf de 17e eeuw tot aan de jaren dertig van de 19e eeuw.

Advertisement

Een van de gevaarlijkste stoffen die in de materialen werd gebruikt was crinoline, een stof die uiterst ontvlambaar was en werd gebruikt om in de jurken van vrouwen te verwerken.

De snelheid waarmee dit materiaal in brand kan vliegen maakt het echt ongeschikt voor gebruik in kleding

foto: Bloomsbury

Een ander probleem ontstond door het gebruik van arseen (o.a. aanwezig in rattengif) als verzachter in de stomerij...

Advertisement

Dit is een voorbeeld van de schade die deze stof kan aanrichten in de huid.

Hier zien we een groene jurk die zijn kleur heeft gekregen door arseen.

Advertisement

Weet je waarom de Gekke Hoedenmaker uit Alice in Wonderland dan ook 'gek' was? Omdat er voor het maken van deze ronde hoeden... namelijk kwik werd gebruikt: dat bleef ruim 200 jaar zo.

Tot slot een product voor de huid waar je niet zonder kon toen: een zalf met onder andere lood erin verwerkt.

Het boek, dat is opgesteld door Alison Matthews David, heet Fashion Victims: The Dangers of Dress Past and Present en kan je hier vinden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt