Marketingstrategieën Die Onze Gerechtkeuze Beïnvloeden In Restaurants

door Skip

13 December 2016

Marketingstrategieën Die Onze Gerechtkeuze Beïnvloeden In Restaurants
Advertisement

Theoretisch gezien snappen we dat bij alle activiteiten die we ondernemen, marketing van invloed is op de keuzes die we maken, waarbij er gebruik gemaakt wordt van psychologische trucs, iets waar we ons meestal niet bewust van zijn. Om deze reden nemen reclamebureaus naast de creatieve hoogvlieger, ook vakkundige psychologen aan die precies kunnen zeggen waarom we het ene boven het andere verkiezen. En weet je waar de mensen van deze bureaus zich ook over buigen? Over de menu's op tafel in restaurants...

Advertisement

8 methoden die onze keuze sturen in de richting van wat de eigenaar wil dat we eten.

8 methoden die onze keuze sturen in de richting van wat de eigenaar wil dat we eten.

Pixinio

1 - Het aantal keuzes beperken: Velen lijken deze factor te onderschatten maar een menu voorzetten met een beperkt aantal keuzes (het optimale aantal is 7 keuzes per categorie) zorgt er niet alleen voor dat de keuken makkelijker kan worden aangestuurd, maar ook dat de consument kan kiezen zonder stress; volgens de keuzeparadox, hebben onze hersenen wanneer we moeten kiezen uit meer dan 7 opties raken we in een soort staat van verlamming en kunnen we niet meer nadenken en kiezen we vaker iets dat we al eerder hebben gegeten in plaats van iets nieuws te proberen.

2 - Afbeeldingen toevoegen aan het menu: Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door de Iowa State University krijgen we door het zien van een gerecht in plaats van een beschrijving te lezen, er meer zin in. Het bijzondere van het onderzoek is ook dat een foto van een salade in de schoolkantine de kans op bestelling hiervan met 90% vergroot, ten koste van ongezonde junkfood. Vanuit economisch perspectief bekeken kan dit een restaurant 30% meer winst opleveren. 

Advertisement

De bliksemafleider goed plaatsen...

De bliksemafleider goed plaatsen...

Graphic Stock

3 - "Liegen" over de prijs: Menu's die prijzen aangeven zonder valutasymbool dragen bij aan een hogere winst. De symbolen €, £ en $ zijn tekens die de consument waarschuwen dat hij op het punt staat geld uit te geven. De methode om prijzen te schrijven als € 9,95 (i.p.v. € 10) en in woorden in plaats van cijfers, is op hetzelfde principe gebaseerd.

4 - Het plaatsen van een blimsemafleider: Wil je dat een bezoeker een liever een bepaald gerecht kiest in plaats van andere? Dan kan je in een bepaalde categorie (bijv. hoofdgerechten) één heel duur gerecht plaatsen, gevolgd door minder dure, maar toch dure gerechten. We maken dan een prijsvergelijking waardoor we niet zo letten op de prijzen van die gerechten die we dan 'redelijk geprijsd' vinden.'

Elk gedeelte op het menu dient een doel.

Elk gedeelte op het menu dient een doel.

Wikimedia

5 - Spelen met onze kijkgewoontes: Onderzoek uit het verleden wijst uit dat als we kijken naar beschreven papier is het de rechterbovenhoek waar het eerste onze blik op valt. Hier zal de eigenaar de gerechten opsommen waarvan hij hoopt het meest te zullen opdienen (de lijst gaat verder in tegengestelde richting in de linkerbovenhoek en direct daaronder). Ook gerechten in een apart kadertje zetten helpt.

6 - Gebruik van kleuren: Het is bekend dat verschillende kleuren verschillende emoties oproepen. Bijvoorbeeld rood + geel zou een goede combinatie zijn omdat rood de eetlust opwekt en geel de aandacht trekt.  

Let op het taalgebruik!

Let op het taalgebruik!

Graphic Stock

7 - De mogelijkheden van taal benutten: Bloemrijke en gedetailleerde woordkeuze loont, want het geeft de klant het idee dat hij gewaardeerd wordt voor hetgene wat hem gevraagd wordt om op te hoesten.
8 - Inspelen op vroeger: Woorden gebruiken die nostalgische gevoelens en oude gewoontes oproepen brengen fijne herinneringen naar boven waardoor je als klant nu juist dat ene gerecht kiest.

Advertisement