Kweek… Je Meubels, Het Geweldige Idee Van Deze Kunstenaar - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Kweek… Je Meubels, Het Geweldige Idee…
2 Broers Trekken Veiligheidshesjes Aan En Komen Overal Gratis Binnen Een Van De Bekendste Engelse Artsen Was Eigenlijk Een Vrouw… Verkleed Als Man

Kweek… Je Meubels, Het Geweldige Idee Van Deze Kunstenaar

Door Skip Tromp de Haas
4.226
Advertisement

In de laatste jaren is de designwereld samengegaan met de groene filosofie, waarbij er wordt uitgegaan van recycling en basismaterialen die niet voor milieuvervuiling zorgen. Gavin Munroe is een van de kunstenaars die een grote interesse heeft getoond in deze nieuwe zienswijze. De dingen die hij maakt zijn meubels (stoelen, tafels, lampen) gemaakt van planten die groeien op zijn land. Preciezer gezegd: Munroe kweekt zijn meubels omdat de takken van de bomen zo groeien zoals hij dat wil.

We gaan eens inzoomen op zijn werk en de eindresultaten van dit originele idee...

De bomen zijn op strategische wijze, geplant en gemodelleerd. Op het moment dat ze worden verwijderd zijn het al mooie meubels.

Het procedé is in de loop van 10 jaar ontwikkeld met experimenten en mislukte pogingen. Vandaag is de fabriek een groene weide in de open lucht op het Engelse platteland.

Advertisement

Geen lijm, spijkers of soortgelijke materialen. Om tot de gewenste vorm te komen zijn er wanneer nodig, alleen andere bomen bijgedaan.

De eindproducten die Munroe en zijn team hebben gemaakt zijn elegant en verfijnd. Ze onderstrepen de schoonheid van de basisvormen van de natuur zelf.

Het idee om meubels 'te laten groeien' komt voort uit een ervaring in de kindertijd. Munroe had een bonsaiboom thuis staan die hem aan een stoel deed denken.

Advertisement

Volgens Munroe leer je nog meer dan iets anders om geduldig te zijn door dit werk. Je moet weten wanneer je moet wachten om een goed resultaat te kunnen bereiken.

Het kost tot wel 3 jaar om een stoel te maken. De kopers van zijn meubels hebben een uniek en niet te kopiëren product in handen. Geen enkele stoel kan ooit op dezelfde manier groeien.

Advertisement

Munroe ziet vele overeenkomsten in zijn techniek met die van de 3D-printer. "Ik maak driedimensionale objecten met het verschil dat mijn basismaterialen de aarde en zon zijn."

De boerderij waar zijn team op werkt staan drieduizend bomen, waarvan er vijfhonderd in productie zijn.

Advertisement

Hij zegt dat het uiteindelijk ook om een eenvoudige kunstvorm gaat. Je leert hoe je moet snoeien en planten vlechten, daarna laat je de natuur zijn werk doen.

In een tijdperk waar alles van plastic is gemaakt komt Munroe met een totaal andere manier van ontwerpen naar voren.

Tags: DesignCreaties
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt