In Frankrijk Ligt De Eerste Zonneweg Ter Wereld. Goed Besteed Geld Volgens Jou? - Curioctopus.nl
x
In Frankrijk Ligt De Eerste Zonneweg…
Iedereen Kent Haar Als Het ‘Basketbalmeisje’ Maar Nu Is Het Een Jonge Atlete Geworden 2 Broers Trekken Veiligheidshesjes Aan En Komen Overal Gratis Binnen

In Frankrijk Ligt De Eerste Zonneweg Ter Wereld. Goed Besteed Geld Volgens Jou?

06 Januari 2017 • Door Skip
4.585
Advertisement

In Frankrijk is de eerste zonneweg voor auto's gelegd. Het is een geweldige kans voor zonnepanelen waarvan jarenlang abusievelijk werd gedacht dat het een stap voorwaarts in de ontwikkeling van energiebronnen was. In tegenstelling tot wat je misschien denkt staat de zonneceltechnologie nog boven aan de lijst van alternatieve energiebronnen en nieuwsberichten zoals dit uit Frankrijk bevestigen dat maar weer eens.

De zonneweg die de bijnaam Wattway draagt is aangelegd in het dorp Tourouvre-au-Perche in Normandië.

foto: autoblog.com

Het is een kilometer lange rechte weg. De panelen bedekken gezamenlijk een oppervlakte van 2,800 vierkante meter. 

Er moeten 2,000 voertuigen per dag overheen kunnen en 767 kilowatt per uur genereren, genoeg om alle straten in het dorp te verlichten.

foto: EPAEPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Om de zonecellen te beschermen zijn er 5 siliconenlagen overheen gelegd.

De Wattway is slechts een gedeelte van een veel groter Frans project. In de volgende 5 jaar moeten er 1000 kilometer aan zonnewegen in het hele land liggen.

De weg in Tourouvre-au-Perche zal nu de komende 2 jaar worden geanalyseerd om de werkelijke effectiviteit te testen en eventueel verbeteringen aan te brengen.

Advertisement

Het project bleef niet verschoond van kritiek. Het gaat vooral over het hoge bedrag dat aan de Wattway is uitgegeven: 5,2 miljoen euro.

De plaats waarvoor gekozen is om het traject aan te leggen is ook onderwerp van kritiek (Tourouvre-au-Perche is niet bepaald zonovergoten) en ook de tijd die het bedrijf heeft gestoken in de aanleg van de weg. De gebruikte technologie is al bijna volledig uitontwikkeld.

Mensen blijven echter over de hoge kosten van het project struikelen. 5,2 miljoen euro alleen maar om een baan van de tweebaansweg te bedekken lijkt echt overdreven. Met wat simpele berekeningen kom je op een bedrag uit van zes nullen dat nodig is om het goedgekeurde project af te ronden, dat wil zeggen de duizend kilometer lange zonneweg.

En wat vind jij? Denk je dat duurzame en schone energie zo'n kostenplaatje rechtvaardigt, of zijn zonnecellen niet de goeie manier om te besparen en een schonere wereld te hebben? 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt