Je kijkt anders naar deze 7 symbolen wanneer je weet hoe ze ontstaan zijn

door Skip

04 Februari 2017

Je kijkt anders naar deze 7 symbolen wanneer je weet hoe ze ontstaan zijn
Advertisement

Er wordt, veel meer dan in andere tijdperken, nu veel consequenter gebruik gemaakt van symbolen. Denk alleen al aan het instant messaging en de tientallen emoticons/smilies die complete zinnen samenvatten in een klein pictogram. Enkele daarvan zijn deel gaan uitmaken van ons 'woordenboek' zonder dat iemand zich ooit heeft afgevraagd waarom zo'n symbool er nou juist zo uitziet, toch weet iedereen heel goed wat het betekent.

Niets is toevallig, ook niet de keuze van bepaalde symbolen. In dit artikel gaan we je uitleg geven over de oorsprong van een aantal symbolen die het bekendst zijn.

via adme.ru

Advertisement

1. De commerciële 'e'

1. De commerciële 'e'

adme.ru

Dit symbool is eigenlijk een ligatuur van de letters die 'et' vormen, oftewel 'en' in het Latijn. Met de term ligatuur wordt er bedoeld dat twee symbolen aan elkaar vastgrijpen.

De uitvinding van de '&' ook wel de ampersand of 'en-teken' genoemd, wordt toegeschreven aan Marcus Tullius Tiro, was een hechte vriend en assistent van keizer Cicero.

Dit symbool wordt voornamelijk in de commerciële sector gebruikt, zoals in bedrijfsnamen die zijn ontstaan uit het samengaan van twee namen of twee families en er wordt verwezen naar het verbindingsproces (ligatuur), waardoor er een '&' ontstaat.

Advertisement

2. Het hartsymbool.

2. Het hartsymbool.

© amazonaws

Hoewel de gevoelswaarde van liefde historisch gezien altijd verbonden is geweest aan het menselijk hart, is het symbool dat staat voor liefde echt weinig te maken met het orgaan. De vorm is nogal ongebruikelijk en er zijn verschillende theorieën die de oorsprong verklaren.

In veel belangrijke werken is de zwaan het symbool voor de liefde, want tijdens het paarseizoen gaat het mannetje op het vrouwtje af en beweegt zijn nek op speelse manier die doet denken aan een hartvorm. Weer andere theorieën herleiden het symbool terug naar het vrouwelijke bekken. In het oude Griekenland werd dit aanbeden; in het ontwerp van een aantal tempels zijn de billen dan ook terug te zien.
Volgens sommigen heeft de hartvorm iets weg van sumakbladeren omdat de Grieken van toen deze vaak verwerkten in de afbeeldingen die ze maakten, ter ere van Dionysius, god van drank en lusten.

3. Het Bluetooth logo

3. Het Bluetooth logo

ribalych.ru

Bluetooth betekent letterlijk blauwe tand. Om te weten waarom deze draadloze technologie deze aparte naam heeft gekregen moeten we eeuwen terug de tijd in, naar de tijd van de koning van Denemarken Harald Blåtand. Het was de verdienste van de vorst dat hij één rijk heeft gemaakt van aparte, vijandige stammen, en kreeg de bijnaam "Bluetooth" omdat hij gek was op blauwe bessen, die zijn tanden voortdurend een blauwe tint gaven.

De technologie "Bluetooth" doet denken aan de onderneming van de koning: het verenigingen van twee of meer (overheid)systemen die samen een compleet communicatienetwerk vormden.

Het symbool dat is gebruikt bevat twee karakters uit de Zweedse traditie die overeenkomen met de H en B van het alfabet, m.a.w. de initialen van de Deense koning.

Alles lijkt te kloppen wanneer je het symbool nog eens goed bekijkt, lijken ze niet op een paar tanden? En die blauwe achtergrond heeft het ook voor een reden!

4. Het geneeskundige symbool met de staf en slangen

4. Het geneeskundige symbool met de staf en slangen

© Craig Moe

De medische sector heeft als symbool een gevleugelde staf waar omheen slangen kronkelen. Maar weinigen weten dat dit symbool verkeerd wordt gebruikt.

In de Griekse mythologie hoorde de gevleugelde staf bij Mercurius. Hij kon daarmee volkeren tot bedaren brengen en ruzies onderling sussen. De scepter is echter verward met de scepter van Asclepius, iemand die daadwerkelijk iets te maken had met geneeskunde en gezondheid. Zijn staf heeft echter geen vleugels maar wel kronkelende slangen.

5. Het aan/uit symbool

5. Het aan/uit symbool

© techblogout

Het aan/uit symbool is op veel elektrische apparaten te vinden, maar waarom het er zo uit ziet is niet meteen duidelijk.

In de jaren 40 gebruikten wetenschappers het binaire alfabet om de twee verschillende toestanden aan te duiden: 1 betekende aan, de 0 uit. Om de functie van de knop in een symbool te vangen zijn de twee getallen met elkaar versmolten

Advertisement

6. Het vredesteken

6. Het vredesteken

© ljplus

Het vredessymbool werd uitgevonden in 1958 tijdens de demonstraties voor nucleaire ontwapening van de landen.

Het embleem is een combinatie van letters uit het semafooralfabet "N" en "D" dat staat voor "Nuclear Disarmament" oftewel Nucleaire Ontwapening.

7. OK!

7. OK!

© jo-jo

In de landen waar dit gebaar wordt gebruikt, is het een teken van goedkeuring en instemming. Maar waarom nemen de vingers deze specifieke houding aan? Er zijn verschillende theorieën die dit verklaren:

Een Amerikaanse theorie luidt dat het te herleiden is naar Martin Van Buren, de achtste president van de Verenigde Staten. O.K. zou de afkorting zijn voor zijn geboorteplaats Old Kinderhook. Door toedoen van Van Buren werd de slogan "Old Kinderhook is O.K." populair, vaak in combinatie met het handgebaar uitgesproken.
Een soortgelijke opvatting grijpt echter terug naar de gewoonte van Adrew Jackson, de zevende Amerikaanse president, om zijn documenten te tekenen met het op zijn Duits geschreven "Oll korrect", vaak afgekort in O.K.
Weer anderen denken dat de oorsprong van dit gebaar is terug te vinden in de Boeddhistische traditie. Het O.K. staat voor het leerproces en is ook in veel boeddhabeelden terug te zien. 

Advertisement