Garnalen met een kleurtje: deze akelige foto's tonen hoe ze schaaldieren er 'Lekkerder' uit laten zien - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Garnalen met een kleurtje: deze akelige…
na 340 dagen in de ruimte is deze tweeling niet meer hetzelfde als zijn broer. lees hier wat er anders is je krijgt betaald om op dit onbewoonde eiland in Tasmanië te wonen: zou je meedingen voor een plek?

Garnalen met een kleurtje: deze akelige foto's tonen hoe ze schaaldieren er 'Lekkerder' uit laten zien

Door Skip Tromp de Haas
21.136
Advertisement

Een nieuw geval van voedselmanipulatie zorgt voor opschudding. Er is namelijk ontdekt dat een aantal bedrijven die schaaldieren verwerken de kleur van deze dieren veranderen om de verkoop te stimuleren. Wat nog het meest af te keuren is, is het feit dat hier helemaal niets over wordt vermeld op het etiket van de verpakking. De consument kan dus geen onderscheid maken tussen een bewerkt en een natuurlijk product. Ook is er op foto's te zien, die bij de bedrijven zijn genomen, hoe de hygiëneregels nauwelijks nageleefd worden. Hierdoor komt de gezondheid van de consument in gevaar.

Coverfoto: Pixabay 

Verse garnalen hebben een totaal andere kleur wanneer ze zijn gekookt: ze zijn transparant en hebben kleurtinten die neigen naar grijs en geel.

Tijdens het koken wordt de oranje kleur sterker, maar niet oranje genoeg zoals de consument dat graag ziet.

Om een diepere kleur oranje te verkrijgen zijn enkele Chinese bedrijven begonnen met het toevoegen van kleurstoffen aan het kookvocht.

Advertisement

De hygiënische maatregelen die hierbij genomen worden zijn twijfelachtig zoals je kunt zien op de foto's

Het is niet bekend wat voor een kleurstof er wordt gebruikt, of het chemisch is of gewoon op natuurlijke basis. Kleine en grote garnalen worden gekookt in deze vloeistof om een kleur te verkrijgen die de eetlust aanwakkert bij de consument. Daarbij komt ook nog eens dat hier niets over vermeld staat op het label van de verpakking.

Nadat de garnalen zijn gekookt in de kleurstof worden ze in natriumtripolyfosfaat gedoopt, een chemische stof die kleurbehoudend werkt en snel vocht verdrijft.

Natriumtripolyfosfaat valt onder de categorie toegevoegde voedingsstoffen en is te herkennen aan E-nummer E451. Dit wordt gebruikt bij de verwerking van vis en gevogelte en ook in taqndpasta's en wasmiddelen om de werking daarvan te verbeteren.

Daarna worden de garnalen over de grond verspreid om het droogproces te versnellen

Advertisement

Deze fase vindt in de open lucht plaats met behulp van grote harken.

Het is overduidelijk dat goede hygiënenormen in geen velden of wegen te bekennen zijn. Medewerkers dragen geen uniform en gaan met hun voeten op de garnalen staan. De gereedschappen die ze gebruiken zijn niet steriel en het gebeurt allemaal in de open lucht.

Na een korte droogperiode wordt het hele zwikkie bij elkaar geraapt en klaargemaakt om te worden verpakt.

Zie hier het verschil tussen echte garnalen en gekleurde garnalen.

Advertisement

Als je goed ziet kan je nog kleine beetjes viezigheid zien op de garnalen. De vele fases die moeten worden doorlopen komt de integriteit van het product niet ten goede.

Jammer genoeg is dit niet het eerste geval waar sprake is van bewerkt voedsel.

Op een zelfde soort manier wordt zalm gekleurd om ervoor te zorgen dat het er meer uitziet als in het wild gevangen vis.

Het enige wapen dat de consument heeft om zichzelf te beschermen tegen deze oplichterij is opletten en geïnformeerd zijn. Controleer de producten die je koopt en vermijd dingen die teveel geraffineerd zijn.

Tags: EtenDossier
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt