10 groenten die je lichaam bijstaan en je gezond houden

door Skip

13 Februari 2017

10 groenten die je lichaam bijstaan en je gezond houden
Advertisement

Wanneer er wordt gezegd dat een gezonde voeding het voornaamste medicijn is, dan is dat geen onzin, want uit voedsel halen we de stoffen die nodig zijn voor het versterken van ons immuunsysteem, we halen er vitaminen, mineralen, koolhydraten en nog een hele reeks aan ander stoffen uit. Hoewel het vandaag moeilijk is om nu, in vergelijking met vroeger, echt goede producten te krijgen moeten we er alles aan doen om ons lichaam alles te geven wat het nodig heeft om in vorm te blijven.

In dit artikel gaan we inzoomen op groenten en kijken we welke daarvan een gericht verjongend effect hebben op bepaalde organen. Op basis van je huidige gezondheid kan je dan bepalen welke groente je vaker kan eten en welke je moet kiezen

via taringa.net

Advertisement

Broccoli voor gezonde longen.

Broccoli voor gezonde longen.

In broccoli zitten veel antioxidanten en het is aangetoond dat deze stoffen een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van kanker. Deze groente beschermt de longen namelijk tegen bepaalde soorten tumorgroei; daarom zou deze groente de voorkeur moeten hebben bij rokers.

Broccoli bevat een stofje genaamd sulforafaan, en werkt, zo blijkt uit verschillende onderzoeken, tegen kanker

 

Advertisement

Savooiekool tegen darmkanker

Savooiekool tegen darmkanker

Nog een groente die de ontwikkeling van tumoren tegengaat is de savooiekool, ook wel gewoon kool genoemd. De hoge vezelinhoud helpt bij het voorkomen van kanker aan de darmen.

Waterkers

Waterkers

Deze groente heeft effect op haar en huid (als je acne hebt wordt dit aanbevolen). Het heeft ook een ontstekingsremmende werking, antibacterieel werkt en ook schimmels tegengaat. Het bevordert de eetlust en versnelt de regeneratie van cellen.

Komkommer

Komkommer

Omdat het zo weinig calorieën bevat, wordt het vaak in dieetboeken opgenomen. De komkommer bestaat voor 98% uit water en wordt graag in salades verwerkt. Door komkommers te eten versterk je het immuunsysteem dankzij de vitamine C en antioxidanten die erin zitten. Dit zijn de eerste middelen waarmee je veroudering kan bestrijden.

Knolraapbladeren

Knolraapbladeren

De knollen zelf zullen ongetwijfeld veel bekender zijn dan de bladeren. maar ook het groene gedeelte heeft talloze voordelen voor het lichaam in petto. Er zitten meer vitamines in de bladeren dan in de knollen die vaak gegeten worden. Er zitten veel vitaminen in, vooral vitamine C, B1,B2, B3 en B6. 

Knolraap bevordert de uitscheiding van urine. Vanwege het hoge jodiumgehalte worden ze ook aanbevolen voor mensen die problemen hebben met de schildklier.

Advertisement

Peterselie

Peterselie

Peterselie wordt vaak in kleine hoeveelheden gebruikt tijdens het koken, maar artsen raden het aan vaker te eten. Het is een prima bron van kalium en fopliumzuur, dit laatste helpt problemen met de hartvaten en osteoporose te voorkomen. 

Bleekselderij

Bleekselderij

Voor degenen die een paar kilootjes teveel hebben bestaat er niets wonderlijkers dan bleekselderij, dat deel uit moet maken van een dieet dat is gericht op gewichtsafname. Er zitten veel vezels in en heeft een sterke hongerstillende werking, wat allemaal bijdraagt aan het sneller behalen van je doel.

Advertisement

Postelein

Postelein

Postelein is een onkruid dat groeit in omgewoelde aarde zoals tussen planten en om die reden wordt het als onkruid bestempeld. Het is evengoed heel belangrijk om te eten omdat het vochtafdrijvend, zuiverend en dorstlessend werkt en ook beschermend optreedt tegen diabetes.

Het kan worden gebruikt bij infusies en siropen, is handig bij het genezen van wonden zweren en eczeem.

Kropsla

Kropsla

De hoge concentraties kalium geven deze plant zijn vochtafdrijvende werking. Het heeft een reinigende werking en draagt ook bij aan de stabilisering van de bloedsuikerwaarde

Advertisement

Spinazie

Spinazie

Spinazie is het geheim waarmee je het maximale uit je spieren haalt. De sterkste man ter wereld die Guiness World Record-houder is, zegt vegetariër te zijn en veel spinazie te eten.

Advertisement