Enkele details verklaard van dingen die je ELKE DAG ziet

door Skip

14 Februari 2017

Enkele details verklaard van dingen die je ELKE DAG ziet
Advertisement

Elke dag zien we heel veel dingen, enkele daarvan gebruiken we elke dag, maar kijken we er niet goed genoeg naar. Dat dit zo is zal dit artikel je bewijzen. We laten je zien dat je eigenlijk niet nieuwsgierig genoeg bent geweest, en dat zelfs de gewoonste voorwerpen nog iets onbekends hebben voor je, waarvan je niet kan uitleggen waarvoor het is of wat het doet. Achter die details zit vaak een boeiend en apart verhaal, waardoor je straks anders naar die dingen gaat kijken...

Advertisement

Waarom heeft de bovenleiding van een tram een zigzagpatroon?

Waarom heeft de bovenleiding van een tram een zigzagpatroon?

© depositphotos

Als je in de stad woont dan is je dit gegeven vast wel opgevallen: de bovenleiding loopt niet helemaal recht, maar maakt een golvende beweging.

Voordat we uit kunnen leggen waarom de bovenleiding op deze manier is opgebouwd moet je eerst weten hoe elektrische voertuigen zoals trams werken: het voertuig komt vooruit door middel van elektriciteit afkomstig van de rijdraad en vervolgens wordt de stroom doorgegeven aan het contactstuk (sleepstuk) op de wagon. De rijdraad is op een zig-zagachtige wijze opgehangen om te voorkomen dat het contact met het sleepstuk altijd op dezelfde plek plaatsvindt, wat zou leiden tot sterke slijtage en oververhitting.

Als de stroomkabel echter golvend is gespannen, dan is het contactpunt steeds weer anders en wordt de hitte die ontstaat door wrijving gelijkmatig verdeeld.

Advertisement

Waarom zit er een zwaard in het hoofd van de koning in een kaartenspel?

Waarom zit er een zwaard in het hoofd van de koning in een kaartenspel?

© wikimedia

Op de speelkaarten die het Franse model volgen, heeft de koning een interessante verschijning en nee, we bedoelen niet zijn gekrulde baard. In zijn hoofd steekt een zwaard dat niet door zijn eigen hand wordt vastgehouden.

Er bestaan verschillende theorieën die het verhaal achter deze kaart verklaren

  • Volgens de eerste theorie zou het gaan om een foutgetekende koning die we allemaal kennen, want in de eerste versies van de speelkaarten zwaait de vorst met een bijl. Gaandeweg is de bijl verworden tot een zwaard en werd er een derde hand toegevoegd om het het idee te geven dat deze hand van iemand anders was. 
  • Volgens anderen is de koning op de kaarten Karel VII van Frankrijk die zelfmoord pleegt met een zwaard.
  • Tenslotte zou de koning ook nog Ajax kunnen zijn, een held uit de Griekse mythologie, die verliefd was op Helena van Troje, die de koningin was in het kaartspel. Toen hem duidelijk was dat zij zijn liefde niet beantwoordde sloeg hij de hand aan zichzelf.

Muntgeld van het Verenigd Koninkrijk

Muntgeld van het Verenigd Koninkrijk

© depositphotos

Als je in het Verenigd Koninkrijk bent geweest heb je vast penny's in je zak gehad. Op deze munten staan vreemde afbeeldingen die op het eerste gezicht onaf lijken te zijn.

Wat er precies op de munten staat kan alleen worden begrepen wanneer je de munten van 1, 2, 5, 10, 20, en 50 cent bij elkaar legt. Je ziet dan het volledige wapenschild van het Koninklijke familiewapen (dat in zijn geheel op de 1 pond-munt staat), het symbool van Groot-Brittanië. 

Het symbool met het open potje op cosmeticaproducten

Het symbool met het open potje op cosmeticaproducten

© wikimedia

Ook verzorgingsproducten hebben een houdbaarheidsdatum, ook al worden er op deze verpakkingen een ander symbool gebruikt dan het geval is bij voedselproducten. Het bederfproces van kunstmatige producten begint zodra het in contact komt met lucht, oftewel wanneer het product voor het eerst gebruikt wordt.

Bij het open potje wordt altijd een nummer vermeld en de letter 'M.' Dit betekent hoeveel maanden het product gebruikt kan worden nadat het voor de eerste keer is geopend.

Als we bijvoorbeeld '12M' op een potje met gezichtscreme zien staan, betekent dit dat het moet worden gebruikt binnen een jaar.

Het aantal 'doornen' dat de kroon van het Vrijheidsbeeld telt is niet toevallig!

Het aantal 'doornen' dat de kroon van het Vrijheidsbeeld telt is niet toevallig!

© pixabay

We weten allemaal dat het standbeeld dat de baai van Manhattan siert symbool staat voor vrijheid. De volledige naam van het standbeeld luidt: "De vrijheid die heel de wereld verlicht." De boodschap die hiervan uitgaat is niet alleen gericht aan Newyorkers of Amerikanen, maar aan iedereen op aarde. Om deze reden telt de kroon dan ook zeven doorns, net als dat er zeven conitinenten zijn: Afrika, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, de Zuidpool, Azië, Europa en Oceanië

Advertisement

Blanco pagina's in boeken.

Blanco pagina's in boeken.

© wikipedia

Waarom hebben boeken achterin een aantal blanco pagina's? Dat komt door de manier van de indeling van de pagina's waarop de woorden worden gedrukt van het boek. Bekijk de rug maar om te zien dat een volume niet bestaat uit losse bladzijden, maar uit pagina's die bij elkaar worden gehouden door de boekbinding. Blanco pagina's zijn eigenlijk gewoon extra bladzijden, het vervolg van een beschreven bladzijde (een pagina is twee bladzijden).

Vaak laten uitgevers 'NOTITIES' bovenaan de bladzijde drukken om deze loze bladzijden een doel te geven.

 

De 3 kleuren in tandpasta

De 3 kleuren in tandpasta

© bradleypjohnson

Veel merken zijn te onderscheiden door de 3 kleuren die in de tandpasta is verwerkt, vaak blauw, rood en wit. Dit is wat ze doen:

  • Het witte gedeelte bevat de stoffen die plk verwijderen en tanden witter maken.
  • Het blauwe gedeelte pakt bacteriën aan en bezorgt je dat gevoel van een frissee adem
  • Het rode gedeelte bevat stoffen die het tandvlees herstellen en versterken.

Deze bestanddelen afzonderlijk laten zien is natuurlijk een esthetische overweging!

 

Advertisement