Jacht op de jagers: dit reservaat heeft op gewelddadige wijze afgerekend met stroperij

door Skip

19 Februari 2017

Jacht op de jagers: dit reservaat heeft op gewelddadige wijze afgerekend met stroperij
Advertisement

Wil je graag imposante neushoorns van dichtbij bekijken, dan raden we je aan om het Kaziranga National Park te bezoeken in India. Hier wonen 2,400 exemplaren, dat is twee derde van het totale aantal nu in leven zijnde neushoorns.
De beheerders van het park heeft bewondering geoogst in heel de wereld om het feit dat ze een heel groot aantal neushoorns van harteloze stropers hebben weten te redden, maar tegelijkertijd is de manier waarop ze worden beschermd ter discussie komen te staan: de oppassers in het Kaziranga National Park zijn bevoegd om jagers die zij zien in het reservaat te doden.

via sputniknews.com

Advertisement
pexels.com

pexels.com

Neushoorns worden bejaagd vanwege hun hoorns. De indiase variant heeft de grootste hoorn onder de neushoorns en zijn daarom het meest gewild. In India worden dee hoorns niet alleen gebruikt om kettingen, armbandjes of talismannen van te maken, er wordt ook aangenomen dat het aandoeningen kan genezen; erectiestoornissen in het bijzonder.

Het is niet overdreven wanneer je stelt dat dit poeder meer waard is dan goud. Namelijk in 2012 werd een kilogram neushoornpoeder gewaardeerd op zestiduizend dollar terwijl goud een waarde had van $ 57,600.

Begin vorige eeuw waren er enkele tientallen Indiase neushoorns, maar in 2016 heeft het park aangegeven dat er 2,400 exemplaren in het gebied leven. Een record dat niet echt gevierd kan worden wanneer je de manier onder de loep neemt waarop de beheerders dit allemaal hebben bereikt.

Advertisement

De oppassers zijn bevoegd om verdachte stropers te doden.

De oppassers zijn bevoegd om verdachte stropers te doden.

pixabay.com

Wat nog tot meer discussies heeft geleid dan scherpe munitie is de term 'verdachte stropers' die wordt gehanteerd door het beheer van het park. Elk persoon dat zich na 22.00 uur in het beschermde gebied bevindt kan worden beschoten met een vuurwapen. Sinds 2013, het jaar waarin de regel van kracht werd, zijn er 50 mensen vermoord. Met name in 2016 was het voor het eerst zo dat er meer stropers waren neergeschoten dan neushoorns die dodelijk gewond raakten door het toedoen van eerstgenoemden.

Volgens de directie van het Kaziranga National Park zijn eindelijk de resultaten bereikt waarop werd gehoopt.

Het park ligt in een dichtbevolkt gebied en volgens verklaringen van vele inwoners, raken ook onschuldige mensen gewond. Het beschermde gebied zou niet zijn omheind of waarschuwingsbordjes hebben, dus het is heel makkelijk dat je per ongeluk onder vuur genomen kunt worden door de bewakers. Een man vertelde hoe zijn zoon omgekomen zou zijn toen deze op zoek was naar een weggelopen koe van stal 's nachts. Ook door een andere gebeurtenis kreeg het park een lading kritiek over zich heen. Een kind van zeven raakte gewond aan zijn benen en in dit geval is de fout toegegeven en is er een schadevergoeding betaald.

De vraag die rest: kunnen we blij zijn dat neushoorns niet meer onderworpen worden aan grof geweld en geen gevaar meer lopen om uit te sterven, en is deze net zo gruwelijke regel om mensen te doden niet net zo gewelddadig?

Advertisement