Mensen hebben het moeilijk met het zich voortplanten. Raad eens waardoor dat komt? - Curioctopus.nl
x
Mensen hebben het moeilijk met het zich…
Waarom rijden ze in sommige landen rechts en andere links? 90% van het koraalrif stierf aan oververhitting van oceaanwater

Mensen hebben het moeilijk met het zich voortplanten. Raad eens waardoor dat komt?

23 Maart 2017 • Door Skip
4.775
Advertisement

Nadat man en vrouw samen de koffer (ook voor de voortplanting) in zijn gedoken begint het werk van miljoenen zaadcellen. Een jachtige race richting eitje dat moet worden bevrucht, een race waarvan maar een de winnaar kan zijn. Op dit moment is het echter zo dat 90% van hen niet de typische vorm hebben maar dat ze juist misvormd zijn en dat ze bijvoorbeeld twee koppen of twee staarten hebben. Ook wanneer ze wel goed gevormd zijn, zijn ze er met te weinig aantallen en kunnen ze niet "zwemmen" zoals ze dat ooit deden. De oorzaak komt door de zogenoemde 'endocriene interferentie' en als je al mocht weten wat dit betekent misschien is je dan niet opgevallen hoe ernstige de situatie is op wereldwijde schaal.  

Wat is er aan de hand en waarom gebeurt het.

In de laatste dertig jaar zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar de "slachting van de zaadcellen" zowel bij mannen als dieren en wordt er steeds geconcludeerd dat de oorzaak van deze zaadsterfte of de hun verminderde zwemvermogen, te vinden is in stoffen die de werking van de endocriene klieren verstoren. Deze stoffen zijn ook van invloed op seksuele hormonen, maar zijn ook verantwoordelijk voor talloze ziekten zoals diabetes en tumoren die gevoelig zijn voor hormonen (in de borsten bij vrouwen of in de prostaat van de man).

Maar waar zitten deze verstorende stoffen dan in? Vooral in plastic maar ook in cosmetische producten (ook in zonnemelk en dingen als nagellak), in ingeblikte etenswaren, speelgoed, hygiënische doekjes, bestrijdingsmiddelen en veel medicijnen (antidepressiva, pijnstillers enz.). De stoffen zijn zo wijdverspreid dat er iemand van boven wel in moet grijpen om de hoeveelheid aan schadelijke stoffen in te dammen waar we mee in contact komen. Dat soort ingrijpen kunnen we niet op hopen, dus het eerste wat we dan moeten proberen te doen is zelf de eerste stap zetten: Elk soort type van plastic verpakkingen proberen te vermijden, gebruikt of als het geen certificaat heeft, biologisch gaan eten, minder cosmetische producten proberen te kopen, maar als we ze kopen dan wel van goede kwaliteit, en vermijden medicijnen te slikken tijdens de zwangerschap (iets dat al wel algemaan bekend moet zijn, maar het leek ons toepasselijk om dat te benadrukken). Dit zijn de basismaatregelen.

Om je een idee te geven van hoe snel het vermogen tot voortplanting kan afnemen, halen we er een onderzoek bij dat is uitgevoerd in China op meer dan 30,000 mannen. Waar in 2001 nog 56% van zaaddonoren werd goedgekeurd is dat in 2015 teruggelopen naar 18%.

Als we mogen hopen op het voortbestaan van de mens is het dus noodzakelijk om je bewust proberen te worden ervan, voor velen misschien moeilijk, maar op het moment dat je ouders wilt worden moet je daar tenminste toch eens goed over nadenken. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt