Deze miljonair geeft 400 hectare land aan de Chileense overheid: 20% van het land wordt beschermd grondgebied

door Skip

09 April 2017

Deze miljonair geeft 400 hectare land aan de Chileense overheid: 20% van het land wordt beschermd grondgebied
Advertisement

Douglas Tompkins (20 maart 1943 - 8 december 2015) was medeoprichter van The North Face Inc. Maar hij was vooral ook een vrijgevig man die actief was in natuurbehoud. Jarenlang heeft deze milieuvriendelijke miljonair grond gekocht in Latijns-Amerika tussen Chili en Argentinië. Met deze transacties wekte hij argwaan, maar nu is het bekend dat hij 'gewoon' maar zijn missie om het milieu en natuurlijke grondstoffen te beschermen, wilde vervullen. Zijn vrouw Kristine heeft aangekondigd dat ze tot een akkoord is gekomen met de Chileense president Michelle Bachelet. In deze overeenkomst is de overheveling van dit terrein naar Chili geregeld die het zal veranderen in dik vijf nationale parken.

via huffingtonpost.com

Advertisement

Een klus van decennia's lang

Een klus van decennia's lang

tompkinsconservation.org

Douglas en Kristine waren twee succesvolle ondernemers, maar waar ze altijd meer waarde aan hebben gehecht was hun energie en financiële vermogen in milieubehoud te stoppen. Hun stichting, de Tompkins Conservation, vervult deze taak al meer dan twintig jaar lang en koopt onder andere land op om ze in te pikken van landeigenaren die het anders allesbehalve milieuvriendelijk zouden hebben geëxploiteerd.

Advertisement

Een uitbreiding van beschermde gebieden zoals nog nooit tevoren.

Een uitbreiding van beschermde gebieden zoals nog nooit tevoren.

Twitter

In een plechtigheid die plaats heeft gevonden in het natuurpark Pumalín (Chili) in de aanwezigheid van president Bachelet is er een akkoord getekend waarmee de Tompkins Conservation vierhonderdduizend hectare aan ongerepte natuur zal doneren aan Chili, en door het zetten van deze stap zal dat ook ongerept blijven. Het zal een beschermd gebied worden en zal onderdeel gaan uitmaken van een natuurpark dat een totale omvang van 4,5 miljoen hectare zal beslaan, dat is Yosemite en Yellowstone bij elkaar in drievoud. Dus 20% van Chileens grondgebied zal beschermd gebied zijn.
Zoals vice-voorzitter Tom Butler van de stichting heeft laten weten: "Dit is een donatie die is gedaan door een private instelling aan een regering ten behoeve van een van de grootste uitbreidingen van een nationaal park die ooit is gedaan."
Kris Tompkins:"Ik weet zeker dat als Doug had kunnen zien wat we voor elkaar hebben gekregen (hij is omgekomen in 2015 door een ongeluk tijdens het kayakken, red.), zou hij zeggen dat nationale parken een van de grootste uitingsvormen zijn van democratie dat in een land kan worden beoefend en de schoonheid intact houden van een natie voor al zijn onderdanen."

Daar zijn we het wel mee eens.

Advertisement