Ze beschouwden hem als "gek", maar deze man slaagde erin de woestijn tegen te houden met traditionele landbouwtechnieken - Curioctopus.nl
x
Ze beschouwden hem als "gek", maar deze…
Wat is de stroming Amoc en waarom maakt het experts zo bezorgd? Een homopaar adopteert een meisje, maar na 12 dagen dwingt de rechtbank de mannen om

Ze beschouwden hem als "gek", maar deze man slaagde erin de woestijn tegen te houden met traditionele landbouwtechnieken

11 Maart 2021 • Door Janine
1.168
Advertisement

Er zijn mensen die met hun "kleine" dagelijkse handelingen aan de wereld laten zien dat ze tot enorme dingen in staat zijn, voor hen, voor degenen om hen heen en voor de omgeving waarin ze leven. We hebben het over al die mannen en vrouwen die, zonder tamtam en zonder al te veel bekendheid, herinnerd worden door een diepe indruk achter te laten.

Yacouba Sawadogo is een van hen, en dat is precies waarom we je zijn verhaal willen vertellen. Veel meer dan een simpele boer, besloot deze Afrikaanse man dat hij zich helemaal zou wijden aan het redden van zijn land van een treurig en zorgwekkend lot, zelfs voor degenen die, net als hij, van dat land afhankelijk zijn om dag in dag uit te leven. Wat deed hij dat zo gedenkwaardig was? Hij slaagde erin de woestijnvorming een halt toe te roepen en deed dat waar niemand anders succesvol in was geweest.

Het is niets nieuws dat klimaatverandering en menselijke activiteiten steeds meer schade aanrichten aan de planeet die ons herbergt. Dit gaat ten koste van de meest delicate en kostbare gebieden, waar het zeer urgent is om de negatieve gevolgen van deze situatie tegen te gaan. In Burkina Faso, vooral in het noordelijke deel, is het fenomeen woestijnvorming nogal zorgwekkend. De bodem wordt langzaam maar onverbiddelijk slechter, steeds droger, geërodeerd en daarom onproductief vanuit landbouwoogpunt. Een ernstige situatie die ook verband houdt met de buitensporige exploitatie van het land, met gewassen en vee.

Ondanks de toepassing van technieken en maatregelen die waren ontworpen om het probleem aan te pakken, leek niets echt effectief. Het was op dat moment, in de jaren tachtig, dat Yacouba, bezorgd over het lot van zijn land, besloot het heft in eigen handen te nemen. Hoe? Gebruikmakend van zijn vaardigheden: cultiveren met de eenvoudigste en meest traditionele technieken.

Advertisement

De mensen van zijn gemeenschap beschouwden hem aanvankelijk als "gek". Toch wist Yacouba precies wat hij deed. Deze gewillige boer besloot dat hij het land zou behandelen volgens de methoden die van generatie op generatie waren doorgegeven. Het klonk gek, en daarom werd Sawadogo belachelijk gemaakt en uitgelachen, maar binnen enige tijd veranderde de situatie.

De Zaï en de cordons pierreux: dit zijn de twee landbouwtechnieken die Yacouba geschikt achtte om woestijnvorming tegen te gaan. Eenvoudige en goedkope methoden, binnen het bereik van iedereen die, door gaten in de grond en speciale constructies die zijn gemaakt om het water, kunstmest en meststoffen beter in de ondergrond te laten doordringen, vruchten beginnen af ​​te werpen.

Binnen een paar jaar bleken de keuzes van Sawadogo succesvol. Zijn gemeenschap behandelde hem op dat moment niet langer als een visionair, maar begon hem als een held te respecteren.

Advertisement

In 2010 werd het verhaal van Yacouba aan de wereld bekend gemaakt dankzij een documentairefilm waarin hij de hoofdrolspeler was, getiteld, niet zonder reden, The man who stopped the desert.

Tegenwoordig is Yacouba's werk een werkelijk deugdzaam model van alternatieve landbouw, evenals van het bestrijden van de meest verontrustende verschijnselen die het milieu in verschillende delen van de wereld bedreigen. Een geweldig voorbeeld van vastberadenheid, zonder twijfel, aan wie al onze complimenten gaan!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt