Roken met als doel om te voorkomen dat de baby kan groeien is een schokkende tendens onder Australische jonge vrouwen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Roken met als doel om te voorkomen dat…
Beunhazen aan het werk: 18 foto's die laten zien dat zij het verkeerde vak hebben gekozen Deze vader koopt medicijnen voor zijn dochtertje, maar als hij ze in de koelkast zet is hij sprakeloos

Roken met als doel om te voorkomen dat de baby kan groeien is een schokkende tendens onder Australische jonge vrouwen

Door Skip Tromp de Haas
5.800
Advertisement

Roken, of ermee beginnen om te voorkomen dat een baby zich kan ontwikkelen met een goede gewichtsverhouding en dat dan de baby kleiner is op het moment van bevalling. Dit hebben onderzoekers met ontsteltenis geconcludeerd na een tienjarig antropologisch onderzoek te hebben geleid naar roken in Australië. Hoogleraar Simone Dennis van de Australian National University vertelt ons meer over dit zorgelijke verschijnsel.

De schokkende constatering.

Terwijl het onderzoek liep schokte het Dennis dat ze moest constateren dat zwangere Australische adolescenten vaak rooksters waren. Wat de schok nog groter maakte was het ontdekken van de oorzaak achter deze tendens.

"De meisjes die werden geïnterviewd, sommigen van hen waren amper 16 jaar oud hebben aangegeven dat ze op sigarettenpakjes haddden gelezen dat roken tijdens de zwangerschap een normale groei van de baby in de weg kan staan en dat ze daarom opettelijk begonnen te roken met het doel om kleinere kinderen te krijgen. De meisjes die al rookten voordat ze zwanger werden zijn meer gaan roken."
De meisjes zeggen angst te hebben omdat ze het idee hebben dat ze te klein zijn van stuk (of zijn dat echt) en daarom "[...] is volgens hen het ergste wat er kan gebeuren is een kind te krijgen dat 'groot' is. Ze zien in een sigaretten een manier om een minder gevaarlijke en pijnblijke bevalling te hebben," gaat Dennis verder.
Het onderzoek is uitgevoerd in de steden met de meeste bewoners en laat zien dat het percentage aan zwangere rokende vrouwen onder de 25 jaar neerkomt op 37% waar dat voor vrouwen boven de 30 zakt naar 10%.

Dit laat zien dat de onwetendheid die jongeren vaak hebben in een van hun meest kwetsbare periodes in hun leven kan leiden tot tendensen die zorgelijk zijn. Dit zou mensen ertoe moeten bewegen om de stand van zaken in de maatschappij waarin ze leven opnieuw ter discussie te stellen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt