Hij was verlamd tot aan zijn nek maar na een experimentele behandeling kan hij weer zijn armen en handen bewegen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Hij was verlamd tot aan zijn nek maar…
Een groep onderzoekers is erin geslaagd om de bron van de ziekte Alzheimer te vinden 10 mensen die de ernst van de situatie een worst zal wezen

Hij was verlamd tot aan zijn nek maar na een experimentele behandeling kan hij weer zijn armen en handen bewegen

Door Skip Tromp de Haas
3.812
Advertisement

Kristopher Boesen is een jongen van 20 jaar die tot aan zijn nek verlamd raakte als gevolg van een tragisch auto-ongeluk: zijn auto begon te slippen op hoge snelheid en eindigde uiteindelijk tegen een elektriciteitsmast. Zoals hij het zelf zegt is hij binnen enkele dagen van "leven" overgegaan in "bestaan": hij kon niet meer zelfstandig eten, zich wassen, iemand een hand geven, hij was volledig afhankelijk van andere mensen. Wanhopig besloot hij om mee te doen aan een onderzoek naar het gebruik van stamcellen bij verlamming.

Voor het onderzoek moesten er voortdurend stamcelinjecties worden gedaan in zijn beschadigde ruggengraat

De stamcellen in kwestie waren de ASPT-OPC1, levengevende cellen die veranderen in cellen die het herstel van de zenuwcelwerking bevorderen. Vorige onderzoeken hadden aangetoond hoe deze cellen de bloedsomloop stimuleerden en aanzetten tot het herstel van de aangedane zenuwuiteinden en uiteindelijk de zenuwimpulsen konden vernieuwen.

Na slechts twee weken van injecties kon Kristopher zijn armen en handen bewegen

foto: news.usc.edu

Nu kan hij zijn telefoon gebruiken, schrijven, tanden poetsen, een elektrische rolstoel besturen en vrienden omhelzen. Hij kan zowel zijn armen als handen voelen. Hij zegt dat hij weer op een bepaalde manier "leeft."

Kris is slechts een van de drie patiënten die deze experimentele behandeling is ondergaan. Hij is echter de enige die een dosis van 10 miljoen stamcellen heeft gekregen vergeleken met de 3 miljoen die de anderen kregen ingespoten.

De doktoren van het centrum waar Kris onder behandeling is willen geen valse hoop geven. Het onderzoek bevindt zich nog in een verdiepingsfase, ook al zijn de resultaten verrassend te noemen. Er moet nog worden uitgevogeld wat er precies zo beslissend is geweest in het herstel van tastzin en de beweeglijkheid van zijn ledematen en of dit komt door de stamcellen of een combinatie hiervan en andere factoren. De doktoren hebben er echter vertrouwen in om mensen die in dezelfde situatie als Kris zitten een beter leven te geven.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt