6 redenen waarom je er goed aan doet deze zeolietstenen in huis te halen

door Skip

02 April 2017

6 redenen waarom je er goed aan doet deze zeolietstenen in huis te halen
Advertisement

We hadden het al eens over het fenomenale zeoliet toen we je kennis lieten maken met een nieuw type CV-ketel. Voordat we verder ingaan op de samenstelling van zeoliet is het eerst goed om te weten wat het precies is: gewoon steen met bijzondere eigenschappen en kenmerken. Juist omdat ze zo uniek zijn moeten ze een plek krijgen woningen zodat er gebruik gemaakt kan worden van de talloze voordelen. Ze kunnen vocht uit de lucht halen en luchtjes verwijderen.

Advertisement

De naam zeoliet is afkomstig uit het Grieks en betekent "kokende steen."

De naam zeoliet is afkomstig uit het Grieks en betekent "kokende steen."

Assoros | commons.wikimedia.org

Zeolieten zijn stenen die voorkomen in de natuur en extreem goed vocht op kunnen nemen oftewel waterdampen uit de omgeving. De naam laat zich letterlijk vertalen als "steen die kookt" vanwege de ongebruikelijke reactie die plaatsvindt wanneer de binnenste kristallen worden gevuld met enkele moleculen, met water bijvoorbeeld. Wanneer dit gebeurt dan produceren de stenen warmte.

Maar laten we eens bekijken hoe ze ons kunnen helpen als we ze in huis neerzetten. Hier volgen 6 goede redenen waarom je deze stenen direct zou moeten kopen.

  • Geurtjes die worden veroorzaakt door huisdieren: we houden veel van huisdieren maar minder van de geurtjes die ze veroorzaken. Misschien heb je al sterke geurtjesverwijderaars in huis, deze doen echter niets anders dan vieze geurtjes maskeren met sterkere geurtjes die niemand goed doen. Zeolieten zijn 100% natuurlijk, zet een vol schaaltje waar nodig en het probleem is opgelost.
  • Geurtjes verwijderen uit de vuilnisbak: Als je aan afval scheiden doet dan moet je dealen met meerdere prullenbakken. Zeker in de zomer kunnen er misselijkmakende geuren vandaankomen. Om nare geurtjes te verhelpen leg je een laagje zeolieten op de bodem van de vuilnisbak.
  • Rookgeur: Woon je met een of meer mensen in huis die roken? Rookgeur is helemaal niet makkelijk weg te krijgen en met sprays loop je het risico een nog ergere mix van geuren te maken. Om banken, wanden en vloerkleden van de geur te ontdoen moet je een zakje met zeolieten in de kamer zetten waar het 't ergst is.
  • Schimmelgeur: in kelders zet je doorgaans dingen neer waar je niet vaak bij hoeft, maar het probleem is wanneer je ze weer pakt dat ze dan een schimmellucht hebben die je maar niet weg lijkt te kunnen krijgen. Voordat je de dozen wegzet in de kast of op planken doe er een zakje zeolieten in.
  • Schoenengeur: soms kunnen je voeten erg zweten maar soms lijkt ook de lage kwaliteit van de schoenen de oorzaak van de geuren te zijn. Maak er een gewoonte van om zeolieten in het schoenenrek, in de kast of direct in de schoen te leggen.
  • Fruit langer mee laten gaan: Door een paar zeolieten in de buurt te leggen van de fruitschaal zal het fruit minder snel bederven. De gassen die vrijkomen uit het fruit waardoor ze bederven worden opgenomen door de stenen. Hoewel ze natuurstenen zijn is het een goed idee om het fruit af te spoelen alvorens ze te eten.

Theoretisch gezien kunnen de stenen tot in het oneindige vocht en geuren opnemen aangezien de samenstelling ervan niet verandert. In de praktijk is het echter nodig om de zeolieten na een tijdje weer te 'ontladen.' Als de geur die moet worden verwijderd niet al te sterk is kunnen ze ook wel tot 3 maanden achter elkaar worden gebruikt. Als je merkt dat de stenen echter aan vermogen hebben ingeleverd is het moment gekomen om ze te ontladen. Hiervoor moet je ze een paar dagen buiten in de volle zon leggen.

Advertisement