Elektrische handdrogers verspreiden overal bacteriën: volgens experts zijn ze een gevaar voor het openbare leven

door Skip

18 Oktober 2018

Elektrische handdrogers verspreiden overal bacteriën: volgens experts zijn ze een gevaar voor het openbare leven
Advertisement

In 2014 heeft de Universiteit van Leeds een studie gepubliceerd waarin werd onthuld dat elektrische handdrogers – die je handen dus drogen met een krachtige stroom hete lucht – helemaal niet zo hygiënisch zijn. Deze veelvoorkomende installaties verspreiden tot op grote afstand bacteriën en spelen zij dus een cruciale rol in de verspreiding van bacteriën naar andere oppervlakken.

Ditzelfde Engelse team onderzoekers heeft nu een onderzoek gedaan in de "echte wereld" en voegen ze handige info toe die echter tegelijkertijd wel zorgen baart.

Advertisement
duomedia.com

duomedia.com

Voor de uitvoering van het experiment hebben onderzoekers twee toiletruimtes in 3 ziekenhuizen in Europa uitgekozen, te weten in Engeland, Italië en Frankrijk. Twaalf weken lang konden toiletbezoekers slechts op een manier de handen drogen: er werd afgewisseld tussen papieren handdoekjes en elektrische handdrogers. Elke dag zijn er monsters genomen van de vloer, muren, sanitair en andere oppervlakken in de toiletruimte.

Het resultaat dat voortvloeide uit het experiment is een bevestiging van de voorgaande theorethische onderzoeken, namelijk dat de totale hoeveelheid aan bacteriën in de lucht en op oppervlakken vele malen groter was in alle toiletruimtes waar elektrische handdrogers werden gebruikt. De bacteriën die werden gevonden waren onder andere staphylococcus aureus en enterobacteriën, welke onder meer buikgriep en longonsteking veroorzaken.

Tot op heden is er geen enkele wet die het gebruik van luchtdrogers verbiedt in sanitairruimtes. Hooguit worden ze om afgeraden omdat ze zoveel lawaai maken, niet voor het gevaar van de gezondheid van patiënten, toiletbezoekers in het ziekenhuis en anderen.

Professor Mark Wilcox auteur van het experiment en de bijbehorende studie zegt dat er water aan de basis van de verspreiding van bacteriën staat dat door de luchtstroom wordt "gelanceerd" op het moment dat je je handen in het apparaat steekt.

Het gevaar is dat je ook bacteriën op je krijgt als je ook alle hygiënevoorzorgsmaatregelen neemt in openbare toiletten. Deze gevaarlijke ziekmakers komen overal terecht, ook op het lichaam van mensen die bacteriën vervolgens naar buiten brengen.

Het advies? Gebruik papieren handdoeken, zij reinigen de huid beter van eventuele bacteriële resten.

Bron:

Advertisement