Maakt het koffie apparaat je ziek? Als je je niet goed voelt kan het daar aan liggen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Maakt het koffie apparaat je ziek? Als…
Deze robot rondt een 2 uur durende hersenoperatie af in slechts tweeënhalve minuut Craco, de spookstad aan de Middellandse Zee die jullie harten zal stelen

Maakt het koffie apparaat je ziek? Als je je niet goed voelt kan het daar aan liggen

Door Skip Tromp de Haas
9.029
Advertisement

De laatste jaren hebben koffiepadmachines hun plaats veroverd in keukens, kantoren en elke andere plek waar koffieverslaafden komen. Ze zijn sneller en makkelijker in het gebruik dan koffiezetapparaten met filters, maar soms valt over de smaak te twisten, Maar de smaakpapillen even daargelaten is er iets waar eigenaren van koffiepadmachines wel rekening mee moeten houden, namelijk dat we niet ziek worden of vergiftigingen oplopen.

Op basis van enkele tests blijken koffiepadmachines echte broedplaatsen voor bacteriën te zijn, waaronder E.coli

foto: hypedojo.com

Wat de bacteriegroei in de hand werkt is de warmte die vrijkomt van het verwarmingselement in combinatie met het de vochtige omgeving van het waterreservoir. Elke keer als je een kopje koffie zet kom je in contact met een flinke bups bacteriën en smerigheid: E.coli, stafylokokken en streptokokken.

Werkelijk weinig mensen maken hun apparaat goed schoon en het lang staan met koffieresten en stilstaand water. De risico's die men loopt zijn niet gering, en voor een gewoon kopje koffie lijkt dat toch net allemaal even wat te gortig.

Als je zeker weet dat je een paar dagen niet thuis zult zijn, leeg het waterreservoir dan zodat je geen stilstaand water hebt waar geen schimmels kunnen groeien, spoel de houdertjes en het druppelbakje om. Maak na een tijdje ook het apparaat grondig schoon, hoe vaak precies hangt af van hoeveel je het apparaat gebruikt.

Hier volgen enkele tips voor de schoonmaak van het koffiezetapparaat zodat je zorgeloos kunt genieten van je kopje koffie. Het magische middeltje is witte wijnazijn dat niet alleen desinfecteert, maar ook het water ontkalkt. Het hele apparaat moet minstens een keer per maand worden schoongemaakt; de verwijderbare onderdelen dagelijks onder de stromende kraan en met azijn.

Schoonmaken is niet alleen belangrijk vanwege gezondheidsredenen maar blijkt ook doorslaggevend te zijn voor de smaak van de koffie. Als je merkt dat de koffie niet zo lekker smaakt dan kan dat liggen aan de ophoping van koffie in delen van het apparaat.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt