Als je minder dan 7 uur per nacht slaapt dan gebeuren er de volgende dingen in je lichaam

door Skip

04 November 2018

Als je minder dan 7 uur per nacht slaapt dan gebeuren er de volgende dingen in je lichaam
Advertisement

Er zijn veel, misschien te veel mensen die minder dan 7 uur per nacht slapen. Hoewel er wel mensen zijn die zeggen dat een paar uurtjes voldoende zijn om weer op krachten te komen, worden er in het lichaam allemaal biologische processen opgestart die niet goed zijn wanneer je niet voldoende rust krijgt; voor mensen is dat ongeveer 7/9 uur. De gevolgen van een nacht niet slapen zoals niet helder kunnen denken, rode ogen en humeur dat plots omslaat zijn slechts het topje van de ijsberg van alles wat er allemaal verder nog gebeurt. 

Advertisement
Alyssa L. Miller/Flickr

Alyssa L. Miller/Flickr

  • Door te weinig slapen gaan de meeste cognitieve processen trager. Onthouden en nadenken wordt heel lastig en gaat weinig efficiënt. Oplettendheid wordt minder alsmede de concentratie en het vermogen om problemen op te lossen.

  • Je geheugen werkt minder: slapen heeft ook de functie dat je je herinneringen kan opslaan. Wanneer je niet voldoende slaapt dan krijgen de 'gegevens' die je op een dag hebt meegekregen geen eigen plaatsje.

  • Wist je dat ook je libido nauw verbonden is aan je nachtrust? Specialisten zeggen dat bij mannen en vrouwen die niet voldoende of goed slapen dat zij ook minder zin hebben en weinig interesse hebben in seks.
Advertisement
Matt Reinbold/Flickr

Matt Reinbold/Flickr

  • Mensen die minder dan 6 uur per nacht slapen zijn er gevoeliger voor om een bepaalde vorm van depressie te ontwikkelen. Slapeloosheid en depressie voeden elkaar, maar kan een depressie ook ontstaan doordat je gedurende een langere periode minder geslapen hebt dan wordt aanbevolen.

  • Na een of meerdere nachten niet geslapen te hebben krijg je de klassieke wallen onder je ogen, die doorgaans verdwijenen als je goed bent uitgerust. Chronische slaaponthouding kan tot ernstige huidproblemen leiden. Wanneer je niet slaapt maakt je lichaam te veel cortisol aan welke het collageen beschadigt, het eiwit dat je huid glad en soepel houdt.

  • Te weinig slapen zorgt er ook voor dat je lichaamsgewicht toeneemt. Slapen heeft effect op peptiden die je hongergevoel reguleren. Als je lang trek blijft hebben dan eet je veel meer, vaak dan ook eten van slechte kwaliteit gezien je lichaam onder deze omstandigheden suikers en vetten wenst.

  • Als je niet de hoeveelheid uren slaap pakt die goed voor je is, dan maak je jezelf kwetsbaar voor en loop je een groter risico op de volgende ziekten en voorvallen: hartaanvallen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, beroertes en diabetes. Volgens enkele schattingen heeft 90% van de mensen die niet voldoende slapen last van meerdere aandoeningen tegelijk die zich niet per sé hoeven te manifesteren.

Hoewel het leven steeds gehaaster wordt en er minder ruimte is voor pauzes, is tijd vinden en maken voor jezelf van uiterst groot belang wil je overleven. De gewoonte om slaap op te offeren zodat je wakker kan zijn brengt ernstige gevolgen met zich mee voor je gezondheid!

Bron:

Advertisement