Ambachtelijk ijs: Leer ijs te herkennen dat van ECHT goede kwaliteit is met deze 7 tips

door Skip

22 April 2017

Ambachtelijk ijs: Leer ijs te herkennen dat van ECHT goede kwaliteit is met deze 7 tips
Advertisement

Er zijn mensen die alleen bij mooi weer ijs eten en je hebt mensen die zelfs als er een nieuwe ijstijd aanbreekt niet zonder dit gastronomisch product kunnen. Als je van ijs houdt dan is het echte verschil tussen ijs dat bereid is volgens ambachtelijke wijze (lekker) en volgens onorthodoxe methodes, echt belangrijk voor je.
Hier zijn zeven tips die je helpen goed ijs te herkennen.

via repubblica.it

Advertisement

7 tips die je helpen om ijs van goede kwaliteit te kunnen herkennen

7 tips die je helpen om ijs van goede kwaliteit te kunnen herkennen

Graphic Stock/Wikipedia

  • Het eerste wat je moet beoordelen is hoeveel ijs er in de bakken zit. Als je bergen met ijs ziet die boven de koudegrens uitkomen, let dan op (die grens geeft aan tot waar het koelsysteem gegarandeerd koelen kan) want er kan een grotere hoeveelheid gehydrolyseerde plantaardige vetten die de integriteit van het ijs behouden, maar jammer genoeg ook transvetzuren bevatten die niet bepaald gezond zijn voor je. Ze werken hart- en vaatziekten en slagaderverharding in hand.
  • Let op de kleur, zeker van fruitsmaken want hoe erg onze zintuigen ook geprikkeld raken door de felle kleuren, moeten we niet vergeten dat het ijs nadat het klaar is de kleur al minder wordt. Als je ijs ziet dat te diep is van kleur dan is het zeer waarschijnlijk dat er kunstmatige kleurstoffen zijn gebruikt.
  • Dan het proeven: het ijs moet niet te koud zijn (alsof je ijsklontjes in je mond hebt zo koud) en ook niet te warm (denk aan de temperatuur van een mousse), want in beide gevallen kun je te maken hebben met een disbalans in de verhouding van lucht en stabilisatoren in het ijs. 
Advertisement
Graphic Stock

Graphic Stock

  • Maak een inschatting van de consistentie van het ijs zoals de hoeveelheid room bijvoorbeeld. Als er niet voldoende room of melk inzit dan is het ijs en minder vet en kouder omdat er meer water in het ijs zit.
  • Let er ook op of er ijskristallen op zitten. Ook al is het ijs volgens de regels van de kunst, als het niet juist gekoeld wordt dan komen er ijskristallen op te zitten omdat het water 'losraakt' van de andere delen en weer opnieuw kristalliseert.
  • Herkenbaarheid van de smaak. Wat wordt daarmee bedoeld? Dat elk ijs de smaak moet hebben waar het op gebaseerd is, die niet meteen vervlogen is. Als bij alle ijssmaken de te volgen basisbereiding wordt aangehouden en de toevoeging van het ingrediënt dat het de gewenste smaak moet geven, dan gaat de smaak niet meteen weg.
  • Laatste tip: wanneer ijs niet van goede kwaliteit is door de plantaardige vetten die erin zitten dan krijg je daar dorst van. Goed ijs zou de dorst moeten lessen.

Als je ijs mocht eten dat deze test "goed" doorstaat hopen we alleen maar dat de mensen die je bedienen aardig zijn 

 

Advertisement