Dit Duitse stadje produceert 5 keer zoveel energie dan het nodig heeft en verdient daar veel geld mee - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Dit Duitse stadje produceert 5 keer…
In 1974 liet deze kunstenares 6 uur lang haar lichaam als object gebruiken: een voorstelling die voor sensatie zorgde Verjaag muggen en andere insecten met dit effectieve zelfgemaakte anti-insectenmiddel

Dit Duitse stadje produceert 5 keer zoveel energie dan het nodig heeft en verdient daar veel geld mee

Door Skip Tromp de Haas
2.905
Advertisement

In een tijdspanne van enkele decennia heeft het kleine stadje Wildpoldsried in Beieren zich ingezet voor een aantal duurzame energieprojecten die het 't stadje mogelijk heeft gemaakt om niet alleen alle energie te produceren die het nodig heeft, er kan zelfs vijf keer zoveel worden geproduceerd. De stad verdient hier grof geld aan. Er werd in 1997 gestart met de energievergroening daar, en dat komt grotendeels door het eigen initiatief dat de inwoners zelf hebben genomen en is uitgegroeid tot iets dat geïntegreerd is en vooral effectief. 

Een van de eerste projecten was het installeren van windturbines en een bepaald soort warmtekrachtcentrales, die zogezegd "warmtekracht kunnen koppelen" en dampen kunnen opvangen die vrijkomen bij het vergisten van mest (biogas).

In verloop van tijd namen het aantal ondernemingen toe, waaronder de kleine waterkrachtcentrale, zonnepanelen, warmtedistributiesystemen en het beheersen van waterstromen en afvalwater.

Advertisement

Het gevolg is van al deze plannen dat er als nooit tevoren, een nieuw niveau is bereikt van (groene) voorspoed.

In al deze jaren zijn er maar liefst 9 publieke gebouwen bij gekomen, onder andere een school, een sportschool en een recreatiecentrum, allemaal voorzien van zonnepanelen. Deze gebouwen zijn gebouwd volgens strikte efficiëntienormen. In de omgeving van Wildpoldsried zijn er drie bedrijven actief die vier warmtekrachtkoppelingcentrales beheren. Een goed deel van de woonhuizen krijgen uitsluitend energie die is gewonnen uit zonnekracht. Ze produceerden al in 2011 meer dan 300% van wat ze zelf nodig hadden en boekte het stadje 4 miljoen euro winst per jaar en slaagde het erin om de uitstoot van CO2 met 65% terug te dringen.
Nu produceren ze zelfs vijf keer meer dan dat ze nodig hebben en dit laat zien dat door de ideeën die burgers zelf hebben dat Duitsland nu 30% van hun energie uit duurzame bronnen haalt. Als dezelfde initiatieven zouden worden opgezet in grotere steden dan heeft dat niet dezelfde haalbaarheidsfactor in Wildpoldsried wonen ongeveer 2,500 mensen, die zeer veel initiatief tonen.

Wil je daar nu ook niet heen gaan? Wij wel! 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt