De oorsprong van contouring als make-uptechniek is op verrassende manier verbonden aan de Tweede Wereldoorlog - Curioctopus.nl
x
De oorsprong van contouring als make-uptechniek…
Liever verminken dan vermoorden is de paradoxale stap die wordt gezet in enkele dierentuinen om neushoorns te beschermen Deze dame gebruikt al zeven jaar geen shampoo meer. Haar experiment kan ons allemaal helpen

De oorsprong van contouring als make-uptechniek is op verrassende manier verbonden aan de Tweede Wereldoorlog

05 Mei 2017 • Door Skip
3.321
Advertisement

In de wereld van online make-up tutorials zoeken mensen zonder twijfel het vaakst naar de contouring techniek (ook wel shading/sculpting), in andere woorden: de techniek waarmee je meer driedimensionaliteit geeft aan je gezicht door met contrasten te werken. De make-upgoeroes praten er tegenwoordig over alsof ze het zelf hebben uitgevonden, maar de eerste keer dat contouring werd toegepast gaat terug tot vele tientallen jaren geleden toen het minstens net zoveel gebruikt werd als nu. 

Contouring werd noodzakelijk toen de eerste tv-programma's werden uitgezonden.

Toen de televisie-uitzendingen nog in zwart-wit waren werd al snel duidelijk dat je aan de klassieke manier van opmaken helemaal niets had. De gezichten van de dames zagen er vlak uit, er zat bijna geen driedimensionaliteit in.

Kosten besparen op opnameapparatuur

Tot 1946 werd er geprobeerd om zoveel mogelijk te besparen zodat alles (veel landen waren betrokken in de Tweede Wereldoorlog) aan de oorlog besteed kon worden. De kathodebuizen die werden gebuikt waren slechter van kwaliteit dan de buizen die gebruikt hadden kunnen worden in vredestijd (de eerste was bijvoorbeeld de iconoscoop, maar de eerste televisie-uitzending in kleur in de V.S. vond pas in 1954 plaats).

Advertisement

Om dit probleem te verhelpen moesten actrices en tv-sterren op zo'n manier worden opgemaakt dat hun gezichten eruit sprongen. Dat kon er behoorlijk raar uitzien!

Diep blauw en groen werd vaak gebruikt om contrast aan te brengen 

Weet hoe je goed contouren moet!

Stylisten die voor de televisie werken maken tegenwoordig nog veel gebruik van deze techniek, maar voor degenen die er net mee beginnen kan het nog een hele kluif zijn. Je moet weten hoe je de kleuren goed in elkaar over moet laten lopen, want anders kan je eruit zien als een clown nadat je alleen de foundation hebt aangebracht in plaats van dat je iets aan die vlakkigheid in je gezicht hebt gedaan. Als je wilt weten wat het eindresultaat is van het contouren hierboven op de foto, klik dan op de bijgevoegde link. Je zal nog verrast zijn erover hoe doeltreffend deze techniek is!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt