Het mediterrane dieet is een van de beste ter wereld maar wordt belaagd door zes vijanden

door Skip

09 Juni 2017

Het mediterrane dieet is een van de beste ter wereld maar wordt belaagd door zes vijanden
Advertisement

Wat hebben inwoner van Sicilië, Spanje en Griekenland met elkaar gemeen? Met zekerheid kunnen we zeggen dat ze de Middellandse zee met elkaar delen en daarmee ook een van de meest geprezen en benijdenswaardige diëten ter wereld: het Mediterrane dieet. Medi = middel en terra = land. Vandaar dat het ook 'het mediterrane dieet' heet, naar de gelijknamige zee.  

Wat typerend is voor dit dieet is de overdadigheid aan producten van plantaardige oorsprong, vers fruit aan het eind van de maaltijd, en een beperkte inname van zoetigheden die geraffineerde suikers bevatten, zuivelproducten, vis en gevogelte, en in zeer beperkte mate rood vlees en het gebruik van extra vierge olijfolie.

Deze manier van eten was en is vandaag nog iets dat wordt bestudeerd omdat het behoorlijk goed helpt in de strijd tegen obesitas en hart- en vaatziekten, ook al wijzen veel onderzoeken uit dat enkele "indringers" niet zo gezond zijn. 

De "vijanden" van de Mediterraanse keuken

De "vijanden" van de Mediterraanse keuken

G.steph.rocket/Wikimedia

Dokter Miguel Angel Martínez-González heeft jarenlang dit eetpatroon bestudeerd en heeft enkele producten als "niet eigen" aangemerkt en erin zijn geslopen waardoor de authenticiteit van het dieet op de tocht komt te staan. De redenen die worden aangevoerd zijn vooral commercieel en cultureel van aard: marketing, de globalisering en de alleenheerschappij van een bepaalde cultuur (zoals die van Amerika bijvoorbeeld) heeft ervoor gezorgd dat er producten bij zijn gekomen waaraan ze in de zuidelijke landen niet aan gewend waren. Hier volgen enkele voorbeelden.

Advertisement

- Rood vlees en worst

- Rood vlees en worst

In het oorspronkelijke dieet wordt varkensvlees, rundvlees en kalfsvlees maar een paar keer per week gegeten. Vandaag valt waar te nemen dat worst en hamburgers in ruime mate worden gegeten. Rood vlees sowieso.

- Wit brood

- Wit brood

Sannse/Wikimedia

Binnen het mediterraanse dieet wordt vooral brood en volkoren spaghetti en soortgelijke producten aanbevolen.

- Zoete toetjes

- Zoete toetjes

Zoetigheden op basis van geraffineerde suikers of honing zouden zeer beperkt moeten worden gegeten. Beter is het om dan vers fruit te eten.

- Dranken die suiker bevatten

- Dranken die suiker bevatten

Deze binnendringers zijn een van de grootste probleemveroorzakers. Mensen doen zich tegoed aan suikerrijke drank en nemen dat straks nog liever dan water of sap van vers fruit. Maar het is natuurlijk ook een miljoenenbusiness!

Advertisement

- Bier en sterke drank

- Bier en sterke drank

Vooral wordt er met mate wijn gedronken tijdens de maaltijden.

- Boter en palmolie

- Boter en palmolie

Carey Tilden/Wikimedia

Het enige vet dat je zal tegenkomen bij dit dieet is olijfolie, en dan nog het liefst wanneer het de extra vierge versie is.

Advertisement