Ooms en tantes zijn belangrijk in het leven van een kind

door Skip

17 Mei 2017

Ooms en tantes zijn belangrijk in het leven van een kind
Advertisement

Het aantal mensen dat bewust ervoor kiest om geen kinderen te krijgen neemt almaar toe. Voor veel van heen blijft de mogelijkheid bestaan om kinderen op te voeden en van de fijne dingen te genieten als je een kind hebt. Ooms en tantes zullen belangrijke figuren worden voor een klein wezen dat nog van alles moet leren. De rol die zij gaan vervullen zal nooit hetzelfde zijn als die van ouders, maar dat betekent nog niet dat de band die ooms en tantes met hun neefjes en nichtjes hebben geen positieve aspecten hoeft te hebben; dingen die je met ouders zelf niet hebt.

N.B. Waar je ooms leest kan je ook tantes lezen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

Ouders pakken het niet op als iets negatiefs, maar voor kinderen zijn ooms een alternatief voor hun ouders. Ooms vinden het niet erg wanneer we ze zeggen dat ze een reserve zijn. Zowel oom als tante moet trots wezen op de rol die ze hebben en die op de best mogelijke manier blijven vervullen. Vaak nemen zij de rol op zich van iemand die kinderen kunnen vertrouwen: een vriend. Zij hoeven voor hen hun karakter, of de dingen die ze fout hebben gedaan niet te verbergen. Niet bepaald een geringe verantwoordelijkheid. Wees bereid en sta klaar met een oplossing wanneer je neefje een probleem vertelt waarvan je in paniek zou kunnen raken. Maar kwaad worden en streng toespreken is niet (helemaal) de taak van ooms en tantes. Los van het leeftijdsverschil dat bestaat tussen de twee, zou de oom zich altijd moeten verplaatsen in iemand van dezelfde leeftijd, begrip tonen en bereid zijn om samen een oplossing te vinden.

We willen niet zeggen dat ouders dit niet hoeven te doen, maar het zal veel waarschijnlijker zijn dat ooms op de hoogte zullen zijn van gevoelige kwesties. Wat de verantwoordelijkheid betreft, wat is de houding naar de ouders toe? Moet je hen op de hoogte stellen of juist niet? Er is natuurlijk niet een antwoord te geven dat voor alle gevallen opgaat, het is ook belangrijk om af te wegen dat als je neef of nicht te weten zou komen dat zijn vertrouwen is beschaamd, dan zouden zij een belangrijk persoon moeten ontberen die belangrijk is voor hun groei, ze zouden zich zelfs verraden voelen door iemand waarvan zij dachten dat ze blindelings te vertrouwen waren.

Bij ooms en tantes thuis gelden er minder strakke regels, maar ze worden overtreden in de wetenschap dat er niet aan veiligheid zal worden ingeboet. Een uurtje later thuiskomen dan afgesproken is zeker niet het einde van de wereld. Tussen neven en ooms ontstaat er de perfecte mix van vriendschap en veiligheid, een perfect evenwicht tussen ouder en vriend.

Wie kan rekenen op twee bijzondere mensen zoals oom en tante, weet hoe belangrijk zij zijn. Wie dit niet heeft meegemaakt weet heel goed hoe dit het verschil zou hadden kunnen maken.

Advertisement