Van schelden word je sterker en daar is nu het bewijs voor

door Skip

16 Mei 2017

Van schelden word je sterker en daar is nu het bewijs voor
Advertisement

Waarschijnlijk is het velen van jullie al opgevallen, maar hoe moet je het in woorden uitleggen? Hoe kan je zeker zijn van de correlatie die er is tussen het schelden en vloeken dat we doen en fysiek zware klussen te klaren? Eindelijk heeft Brits onderzoeker en psycholoog Richards Stephens van de Universiteit Keele gegevens verzameld waarmee voldoende kan worden aangetoond dat er een relatie bestaat tussen schelden en krachttoename wanneer we kracht zetten.

Advertisement
ellsworth.af.mil

ellsworth.af.mil

Stephens had al aangetoond hoe vloeken maakt dat je beter pijn kan verdragen, en vanuit dat punt is dit tweede onderzoek gestart.

Het experiment werd in tweeën opgedeeld: in het eerste gedeelte fietsten de deelnemers, die allemaal tussen de 19 en 21 zijn, op een fitnessapparaat of iets vast moesten houden en moesten schelden. Tijdens het tweede gedeelte werd hen gevraagd om een neutraal woord uit te spreken (zoals bijvoorbeeld "bruin"). Toen eenmaal alle data waren verzameld, werd er de vergelijking getrokken dat wanneer deelnemers scholden tijdens het fietsen 24 watt meer aan vermogen produceerden dan wanneer dat niet deden. Waar ze iets moesten vastpakken was de fysieke kracht met ongeveer 2,1 kg toegenomen door grove taal uit te slaan.

Waarom dit precies gebeurt is niet helemaal duidelijk, want in tegenstelling tot wat je zou verwachten, is de hartslag niet toegenomen. Daarom moet er dus worden gewacht en moet er een grootschaliger onderzoek worden gedaan met meer mensen zodat er meer gegevens beschikbaar zijn die verklaren waarom het lichaam zo werkt.

Advertisement