Je aders zullen je dankbaar zijn dat je deze 11 dingen hebt gegeten

door Skip

07 Juni 2017

Je aders zullen je dankbaar zijn dat je deze 11 dingen hebt gegeten
Advertisement

De oorzaak en medeveroorzaker van beroertes en hartaanvallen is het ophopen van vet in het bloed. Wanneer het cholesterolpeil te hoog wordt dan lopen we risico en moeten we iets doen om de situatie te veranderen. Nog voordat we beginnen met het nemen van medicijnen kunnen we onze voeding regelen op zo'n manier dat het helpt om cholesterol te verlagen. Sommige producten kunnen dit beter dan anderen, maar veel van deze dingen die je kunt eten zitten al in ons dieet, andere dingen eten we misschien maar af en toe. Een dieet waar deze voedingsmiddelen met enige regelmaat in voor komen zal zeker helpen om cholesterol in bedwang te houden. 

Advertisement

1. Olijfolie

1. Olijfolie

pixabay.com

Drie eetlepels per dag verminderen het vetgehalte in het bloed en vermindert de kans op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. De voordelen van olijfolie zijn aangetoond in enkele onderzoeken en is op zowel mannen als vrouwen van toepassing.

Advertisement

2. Avocado

2. Avocado

pixabay.com

Een dieet waar avocado's in voorkomen verlaagt een gevaarlijk hoog cholesterolgehalte (vooral bij mensen die lijden aan hypercholesterolemie, dwz. te hoog cholesterolgehalte). De samenstelling en de positieve bijwerkingen zijn onderwerp van studie geweest: een halve avocado eten per dag kan voldoende zijn om er profijt van te trekken.

3. Havermoutvlokken

3. Havermoutvlokken

pixabay.com

Ook havermout helpt 't slechte cholesterol terug te dringen in het bloed want er zitten veel onverzadigde vetten in (zoals linoleenzuur) vezels en lecithine. Het zit boordevol avenastrol, een stof die de opname van cholesterol in de darm vermindert.

4. Gerst

4. Gerst

wikipedia | Jamain

Gerst zit boordevol betaglucanen en verlaagt de concentratie van LDL-cholestero. Verder is de aanwezigheid van tocotriënolen waarvan de effecten breed zijn bestudeerd. Er zitten antioxidanten in en verbeteren de doorbloeding.

5. Noten

5. Noten

pixabay.com

Alle noten, geroosterd of niet, zijn een goede bondgenoot in de strijd tegen cholesterol. Hazelnoten verdienen bijzondere aandacht omdat zij een grote hoeveelheid alfalinoleenzuur bevatten (het lichaam zet dit om in omega3 en fytosterolen) en dragen eraan bij dat aders "schoon" worden gehouden.

Advertisement

6. Peulvruchten

6. Peulvruchten

pixabay.com

Eten van peulvruchten is een goede zaak in de strijd tegen een te hoog cholesterol omdat er lectines en saponines in zitten. De eerstgenoemde is goed voor het transport van cholesterol in het bloed en daardoor wordt de kans op vetophopingen in de aders kleiner. Saponines bevorderen de opname van cholesterol in het darmkanaal

7. Vis

7. Vis

pixabay.com

Met name vette vis wordt aangeraden omdat er zoveel omega3 in zit, heel handig tegen hartziekten en colitis ulcerosa (een vorm van darmontsteking). De voordelen van zijn gedocumenteerd in dit onderzoek. Omega3 maakt de aders groter en daardoor wordt de kans op trombose kleiner. Zalm krijgt een eervolle vermelding omdat het een zeer krachtige antioxidant bevat (is hier beschreven).

Advertisement

8. Lijnzaad

8. Lijnzaad

pixabay.com

Lijnzaad brengen talloze voordelen met zich mee voor ons welbevinden zoals het verlagen van cholesterol, ze verlagen de bloedsuikerwaarden, verkleinen de kans op het ontstaan van borst- en prostaatkanker zoals wordt gesuggereerd door enkele onderzoeken die zijn uitgevoerd.

9. Groene thee

9. Groene thee

pixabay.com

Groene thee zit vol antioxidanten (pelifenolen) die helpen in de strijd tegen diabetes, insulineresistentie en enkele hartziekten. Groene thee is rijk aan collageen, een eiwit dat de veroudering tegengaat.

Advertisement

10. Groenten

10. Groenten

pixabay.com

We weten dat groente eten goed voor ons is, maar waarom dan? Groenten zijn rijk aan plantenvezels die de opname van cholesterol remmen en de vermenging van galzuur bevordert zodat cholesterol middels de ontlasting uitgescheiden kan worden. Tomaten blijken bijzonder doeltreffend tegen hartziekten te zijn, het zit vol met het stofje lycopeen (dat ook in rozenbottels zit) 

11. Kookchocola

11. Kookchocola

pixabay.com

Kookchocola is een krachtige antioxidant die de bloeddruk verlaagt, ervooor zorgt dat insuline beter wordt opgenomen en aders elastischer maakt. Des te minder cacao er in de chocola zit des te minder pak je de voordelen mee. Zorg ervoor dat je chocola hebt waar minstens 70% cacao in zit (de effecten van cacao zijn beschreven in dit artikel.)

Advertisement