De vleesverwerkingsindustrie is niet langer meer een houdbaar model: wetenschappers hebben al een vervanger ervoor gevonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De vleesverwerkingsindustrie is niet…
Ben je kaal? Dan ligt de Door onderzoek bevestigd: geen broers of zussen hebben verandert je hersenen

De vleesverwerkingsindustrie is niet langer meer een houdbaar model: wetenschappers hebben al een vervanger ervoor gevonden

Door Skip Tromp de Haas
2.813
Advertisement

Wel of geen vlees eten zal snel niet alleen meer een keuze zijn die je maakt om ethische redenen. Op dit moment staat de impact die de bio-industrie heeft op het milieu nog niet op de voorgrond, ook al kan de wetenschap het al lang bevestigen: de hele keten in de vleesverwerkingsindustrie is een van de belangrijkste oorzaken van C02-uitstoot in de atmosfeer, en de wereld zal dat niet langer meer gaan volhouden. Er is bij dit alles wel wat goed nieuws te melden, namelijk dat wetenschappers al wel een uitstekend alternatief hebben gevonden voor vlees, ook uitstekend qua milieu en qua voedingswaarde.

Vlees vervangen door insecten zouden twee belangrijke voordelen hebben voor het milieu.

De voordelen zouden op twee manieren kunnen blijken: ten eerste door duizenden hectaren grond beschikbaar te stellen die anders kan worden gebruikt en ten tweede door de hoeveelheid broeikasgassen te verminderen.

Stoppen met het eten van vlees zou veel en veel beter zijn voor het milieu, meer zelfs nog dan de afschaffing van het autorijden. Er is een inschatting gemaakt dat er ruimte zou vrijkomen waarin het Verenigd Koninkrijk 70 keer past.

"Vele kleine veranderingen in het gedrag van consumenten zou de aarde al een handje helpen, door te gaan voor wit vlees in plaats van rood, voedselverspilling beperken en insecten te gaan eten" laat Peter Alexander weten van de Universiteit in Edinburgh.

Volgens PETA, de belangenbehartigers voor het welzijn van dieren is de vleesindustrie verantwoordelijk voor 51% van de broeikasgassen die vrijkomt. Gezien deze zorgelijke statistiek zijn wetenschappers aan het zoeken naar andere vleesvervangers.

Hoewl het vraagstuk wel een beetje futuristisch klinkt wordt er in het VK al aan gedacht  om 6 kwekerijen te openen waar eetbare insecten worden gekweekt.

De wetenschap heeft de blik op de toekomst gericht wat voeding betreft, maar het moeten de mensen zelf zijn die de eerste stap willen zetten. Al deze onderzoeken hebben geen nut als mensen niet bereid zijn om hun gewoontes te veranderen. Volgens de onderzoekers moeten mensen worden aangespoord om over de "blegh" (getver dus) fase heen te stappen om zo snel mogelijk andere voedselbronnen te introduceren die veel duurzamer zijn zoals het eten van insecten.

En jij, ben jij al zover om die stap te zetten?

Tags: WetenschapEtenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt