De paradox van biologische producten waar consumenten niet aan denken als ze hun aankopen doen

Janine image
door Janine

13 November 2019

De paradox van biologische producten waar consumenten niet aan denken als ze hun aankopen doen
Advertisement

Een Britse studie heeft de echte voordelen voor het milieu van biologische landbouw onderzocht, voorbij de eenvoudige conclusies. Volgens de auteurs van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, is het in feite noodzakelijk om de uitbreiding van deze productiemethode op mondiaal niveau en niet alleen op lokaal niveau te overwegen. Als in het laatste geval de effecten zeker positief zijn, kan hetzelfde niet in een meer uitgebreid perspectief worden gezegd. Hier is waarom.

via New Scientist

Advertisement
pxhere

pxhere

Een studie gepubliceerd in Nature Communications zou de keerzijde aantonen van de steeds belangrijkere verspreiding van biologische gewassen. Theoretisch zou organische productie de uitstoot van broeikasgassen met 20% verminderen - met 4% in het geval van boerderijen; maar we kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat de biologische methode ook leidt tot een netto daling van de productie - volgens berekeningen van ongeveer 40%.

Volgens de auteurs van het onderzoek zouden daarom, als de voedselbehoefte van de bevolking niet dienovereenkomstig afneemt, de lokale gunstige effecten van een milieuvriendelijke productie worden geëlimineerd: dit komt omdat het nodig zou zijn om het resterende deel van de goederen uit andere delen van de wereld te importeren, die wellicht geteeld worden volgens intensieve methoden.

Afgezien van "wereldwijde" voordelen, zou biologische teelt dus geen enkel voordeel voor het milieu opleveren. Volgens de auteurs is het niet alleen belangrijk dat de keuze voor "bio" bijdraagt ​​aan het vergroten van de biodiversiteit en het verminderen van het gebruik van pesticiden, maar ook aan deze andere waarheid om een ​​echt bewuste actie uit te voeren.

Advertisement