De paradox van biologische producten waar consumenten niet aan denken als ze hun aankopen doen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De paradox van biologische producten…
De reclamecampagne van dit bedrijf laat zien hoe het leven verandert voor en na de komst van een hond Het Duitse nationale team speelt niet langer in landen waar vrouwen worden gediscrimineerd en niet naar het stadion mogen

De paradox van biologische producten waar consumenten niet aan denken als ze hun aankopen doen

Door Janine
2.076
Advertisement

Een Britse studie heeft de echte voordelen voor het milieu van biologische landbouw onderzocht, voorbij de eenvoudige conclusies. Volgens de auteurs van een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, is het in feite noodzakelijk om de uitbreiding van deze productiemethode op mondiaal niveau en niet alleen op lokaal niveau te overwegen. Als in het laatste geval de effecten zeker positief zijn, kan hetzelfde niet in een meer uitgebreid perspectief worden gezegd. Hier is waarom.

foto: pxhere

Een studie gepubliceerd in Nature Communications zou de keerzijde aantonen van de steeds belangrijkere verspreiding van biologische gewassen. Theoretisch zou organische productie de uitstoot van broeikasgassen met 20% verminderen - met 4% in het geval van boerderijen; maar we kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat de biologische methode ook leidt tot een netto daling van de productie - volgens berekeningen van ongeveer 40%.

Volgens de auteurs van het onderzoek zouden daarom, als de voedselbehoefte van de bevolking niet dienovereenkomstig afneemt, de lokale gunstige effecten van een milieuvriendelijke productie worden geëlimineerd: dit komt omdat het nodig zou zijn om het resterende deel van de goederen uit andere delen van de wereld te importeren, die wellicht geteeld worden volgens intensieve methoden.

Afgezien van "wereldwijde" voordelen, zou biologische teelt dus geen enkel voordeel voor het milieu opleveren. Volgens de auteurs is het niet alleen belangrijk dat de keuze voor "bio" bijdraagt ​​aan het vergroten van de biodiversiteit en het verminderen van het gebruik van pesticiden, maar ook aan deze andere waarheid om een ​​echt bewuste actie uit te voeren.

Tags: WetenschapEtenMilieu
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt