Multinationals gebruiken al het water in Mexico voor een handjevol pesos... - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Multinationals gebruiken al het water…
Deze hond heeft 6 dagen zitten wachten buiten het ziekenhuis... en waarom dat is zo schattig 22 elegante tattoos die breken met elk stereotype dat aan deze kunstvorm is verbonden

Multinationals gebruiken al het water in Mexico voor een handjevol pesos...

Door Skip Tromp de Haas
1.926
Advertisement

Bijna alle grote commerciële ondernemingen hebben enorme hoeveelheden water nog om hun producten op grote schaal te kunnen vervaardigen en daarom zijn deze economische giganten altijd op zoek naar bronnen die ze tegen een lage prijs in kunnen kopen. Maar waar vind je concessies voor het uitbaten van waterlagen? "In Mexico" is het antwoord... waar het gebruik niet voldoende wordt gecontroleerd en waar ze belachelijke belastingen betalen voor het jaarlijkse gebruik van drinkwater. Het duurde eerst een tijdje voordat het probleem aan het lucht kwam, aangekaart door Léo Heller, bijzonder vertegenwoordiger van het recht op hygiëne en drinkwater voor de mens van de NAVO.

foto: Maxpixel

Hoogleraar Heller heeft een rapport gepresenteerd waaraan 101 humanitaire organisaties aan mee hebben gewerkt en een licht werpt op de tragische situatie waarmee Mexico mee te maken heeft door een verarming van de watervoorraden.

Multinationals bevinden zich in een situatie die voor hen bijzonder voordelig uitpakt: stel je voor dat (volgens lokale media) het bedrijf achter Coca Cola 2600 Mexicaanse pesos lijkt te betalen voor elk van hun concessies die ze hebben om ondergronds water in te winnen. Het bedrag voor elke waterlaag komt neer op zo'n 125 euro voor een totaal van 46 waterlagen dus min of meer vijfduizend euro per jaar en verdienen ze (volgens datzelfde onderzoek) bijna twee miljard euro per jaar. Een overdonderende disbalans die tegen elke accijnslogica ingaat. Maar dit blijkt een van de kleinste problemen te zijn.

Heller heeft uit de doeken gedaan dat de bedrijven in een enkel jaar 437 kubieke meter water, voldoende om tegelijkertijd de Mexicaanse staten (Baja California, Colima, Campeche en Nayarit) in de waterbehoefte te voorzien. In feite zijn ze alle drinkwaterbronnen van Mexico aan het uitdrogen; dat gaat regelrecht tegen het mensenrecht op drinkwater in. Het rapport dat door Heller en door de 101 organisaties is gepresenteerd telt 90 pagina's waarin alle begane overtredingen staan opgesomd die deze grote bedrijven zijn begaan wat betreft het recht op water en hygiënerichtlijnen.

Mocht de situatie niet veranderen, wat doen deze giganten op de markt dan wanneer ze alle waterbekkens in Mexico hebben drooggelegd? Waarschijnlijk zullen ze andere plaatsen vinden en het op nog meer akkoordjes gooien. In India zijn al drie fabrieken gesloten omdat de waterlagen opdroogden waar gebruik van werd gemaakt. Het is slechts een kwestie van tijd. Als er niets verandert dan zal de situatie in veel erger omslaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt