Hij activeert tijdens het vertrek een app om de werkelijke snelheid van het vliegtuig tijdens het opstijgen te zien

Janine image
door Janine

22 Maart 2024

Hij activeert tijdens het vertrek een app om de werkelijke snelheid van het vliegtuig tijdens het opstijgen te zien
Advertisement

Dat vliegtuigen het snelste transportmiddel zijn dat er bestaat, is geen mysterie, althans voor gewone verplaatsingen. Tijdens de vlucht merk je er misschien niet zoveel van, maar zowel tijdens het landen als het opstijgen wel. De versnelling aan het begin van een vlucht is erg sterk, maar wat is de startsnelheid? Een recente video ontdekte dit, en het was veel hoger dan verwacht.

Advertisement

“Het is sneller dan ik dacht”: de virale video van de startsnelheid van het vliegtuig

We bevinden ons in een vliegtuig dat langzaam in beweging komt, zoals te zien is aan de nachtlichten buiten die aan de rechterkant langzaam verdwijnen. Usman Hameed, die de video op Instagram deelde, heeft een app op zijn smartphone die de startsnelheid meet. Een groeiende snelheid.

In eerste instantie gebeurt dit heel langzaam, kijkend naar de telling op de telefoon, maar het neemt onverbiddelijk toe. Op een gegeven moment lijkt het bijna alsof het vliegtuig op het punt staat op te stijgen, maar er moet nog wel wat snelheid bereikt worden. Uiteindelijk is het echter zover: het vliegtuig bereikt een startsnelheid van 373 km/u. Zoals Usman zelf schrijft: “het is sneller dan ik dacht”.

Advertisement

Een onverwachte controverse in de commentaren op de video van het opstijgende vliegtuig

Een onverwachte controverse in de commentaren op de video van het opstijgende vliegtuig

usmanh3art/Instagram

In plaats van zich af te vragen hoe een vliegtuig opstijgt met snelheden boven de 370 km/u, wat voor soort vliegtuig het is en of er tegenwind is, concentreerde de discussie in de commentaren zich op een ander onderwerp. Gerelateerd aan de video natuurlijk, maar tegelijkertijd volledig off-topic. Duizenden commentaren op de virale reel klaagden dat Usman kilometers per uur als meeteenheid gebruikte. In feite zijn we in de Verenigde Staten, en de Verenigde Staten gebruiken nog steeds het imperiale meetsysteem: dat wil zeggen inches, feet, mijlen, enzovoort.

Geconfronteerd met veel opmerkingen schrijft een gebruiker "zelfs vandaag de dag gebruiken mensen geen km/u: zijn we nog steeds in 1796?". Een andere gebruiker reageert op hem, door te schrijven: “er zijn twee soorten landen: degenen die het metrieke stelsel gebruiken en degenen die op de maan zijn geweest". En de discussie gaat door met tientallen, honderden, duizenden reacties: de auteur van de video zal tijd hebben gehad om van de vlucht en de landing te genieten.

Hoe snel stijgt een vliegtuig op?

De waarheid is dat het ervan afhangt: de startsnelheid van een vliegtuig wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de grootte van het vliegtuig, het model, het gewicht, de atmosferische omstandigheden, de hoogte enzovoort. Kleinere vliegtuigen kunnen zelfs met niet erg hoge snelheden opstijgen, zoals Cessna's die al met een snelheid van 100 km/u vliegen. Vliegtuigen daarentegen gaan boven de 200 km/u of halen zelfs 300 km/u.

Om een ​​snelheid van 373 km/u te halen moet het echter een heel groot vliegtuig zijn geweest, zo eentje die geschikt is voor intercontinentale vluchten. Bovendien moet er tijdens het opstijgen enige tegenwind zijn geweest, waardoor de benodigde snelheid om in de lucht te komen toenam. Of de app van Usman werkte niet goed: kunnen we dat uitsluiten?

Advertisement