Dit meisje lijkt op een plein in China te zijn, maar op een gegeven moment laat ze de verrassende waarheid zien

Janine image
door Janine

10 Maart 2024

Dit meisje lijkt op een plein in China te zijn, maar op een gegeven moment laat ze de verrassende waarheid zien
Advertisement

Als je China hebt bezocht, weet je dat er plekken en gebouwen zijn die toeristen sprakeloos achterlaten. Een video die viraal is gegaan op sociale media bewijst dit: het lijkt een eenvoudig plein te omlijsten, maar dat is helemaal niet het geval. Dit is waar het om gaat.

Advertisement

Het plein in Chongqing, China

Het plein in Chongqing, China

lizsupermais/Instagram

China heeft zijn in het Westen geboren bezoekers ongetwijfeld veel te bieden. Als ze hier eenmaal aankomen, kunnen ze zich vergapen aan architectonische wonderen die zo anders zijn dan wat ze gewend zijn. Een filmpje dat is gedeeld door digitaal ontwerper Liz Liang heeft de verbazing gewekt van de mensen op Instagram en gaat over wat een plein lijkt te zijn in de stad Chongqing, in het zuidwesten van China.

In de clip staat Liz in het midden van een open ruimte omringd door gebouwen en winkels, met een tegelvloer die doet denken aan een klassiek stadsplein. In werkelijkheid is dit echter niet het geval: afgezien van de schijn is de situatie beslist anders dan het lijkt. De beschrijving van de video luidt namelijk: "Het in het echt zien is indrukwekkend! Het plein in Chongqing."

Maar waar verwijst deze mysterieuze uitroep naar?

Advertisement

Het ziet eruit als een plein, maar het bevindt zich op een wolkenkrabber in China

Het ziet eruit als een plein, maar het bevindt zich op een wolkenkrabber in China

lizsupermais/Instagram

Gefotografeerd met haar smartphone door een vriend, beantwoordt Liang de vraag van laatstgenoemde: "Hoi Liz, op welke verdieping zijn we?" Iedereen zou verwachten dat het antwoord voor de hand ligt, maar de woorden van de jonge digitale maker weten te verrassen: "We zijn op de 27e verdieping." Op dat moment vraagt haar onzichtbare gesprekspartner haar op verbijsterde toon terug: "Wat? Zijn we niet op de begane grond? Echt niet!" Liz antwoordt ontkennend: "Nee. Ik zal het je laten zien, kom maar mee."

En hier komt de verrassing: als je Liz volgt met de camera van de smartphone, zie je in het filmpje dat het meisje op weg is naar een rand met uitzicht op de leegte. Liz wijst de weg en roept uit: "Kijk daar!" en het filmpje laat de ongelooflijke hoogte zien van de wolkenkrabber waarop het plein zich feitelijk bevindt. Naast het gebouw aan de voorkant kun je in de verte auto's zien rijden op de straat eronder: echt ongelofelijk!

Het plein in de lucht in Chongqing, China: de verbijstering van het web

Het plein in Chongqing wekt echt de illusie dat het zich op de begane grond bevindt, tussen de straten van de stad, maar in plaats daarvan bevindt het zich op de zevenentwintigste verdieping van een wolkenkrabber. Veel gebruikers reageerden op de video: "Ik dacht eerst dat het een plein was... indrukwekkend", schreef iemand, waarop Liz antwoordde: "Aan de andere kant van het plein was alles gewoon, we gingen daar met de metro naar beneden!"

"Verticale constructies: een stad in een stad, als je de stad niet kunt vergroten en de grote bevolking ruimte nodig heeft”, merkt een volger op, maar er zijn er ook die kritiek hebben op de afwezigheid van natuur: "Het gebrek aan groen in deze steden is indrukwekkend. Het spijt me, maar ik hou er niet van", schrijft iemand, gevolgd door andere gebruikers die het ermee eens zijn: "Geen groen en natuur? Het is niet leefbaar" en "Naar mijn mening is het geen geweldig idee om natuurlijke ruimtes zo vol biodiversiteit als je in China vindt, te veranderen in verticale betonnen woestijnen."

Sommigen beweren last te krijgen van hoogtevrees bij het bekijken van dit plein in de lucht, terwijl anderen het mooi, maar tegelijkertijd verontrustend vinden: "Wat eng! Het lijkt wel een scène uit die sciencefictionfilms die de werkelijkheid vervormen. Prachtig maar brrrr, griezelig!"

Kortom, een kleine stad bovenop de stad gebouwd: ongelooflijk suggestief, vind je niet?

Advertisement