Het snelste treinprototype ter wereld is onthuld in China: het bereikt 620 km/u en beweegt met een vinger - Curioctopus.nl
x
Het snelste treinprototype ter wereld…
15 mensen die nadachten over de gevolgen van hun daden toen het te laat was Dit 8-jarige meisje werd van school gestuurd omdat ze

Het snelste treinprototype ter wereld is onthuld in China: het bereikt 620 km/u en beweegt met een vinger

31 Januari 2021 • Door Janine
1.362
Advertisement

Magnetische zweeftreinen zijn niets nieuws. In de afgelopen decennia heeft deze voortbewegingstechnologie grote vooruitgang geboekt, records gebroken en doelen bereikt die voorheen gewoon ondenkbaar waren. We moeten het toegeven: alleen al het idee van een trein die op korte afstand van de rails zweeft, zonder ze aan te raken en extreem hoge snelheden bereikt, is fascinerend en projecteert ons in de toekomst.

En het is vanuit de toekomst dat het Chinese prototype dat we je gaan presenteren, lijkt te komen. Waar hebben we het over? Over een Maglev-trein die al omgedoopt is tot "bullet train". De reden is niet moeilijk te begrijpen: dit voertuig kan 620 km/u halen, een eigenschap die het de titel van snelste trein ter wereld heeft opgeleverd. 

via: CGTN

Het is weliswaar nog een prototype, maar het project is veelbelovend. Om te demonstreren waartoe deze trein in staat is - ook al is het absoluut een understatement om het zo te noemen - hebben onderzoekers van de Southwest Jiaotong University in Chengdu, in de provincie Sichuan, 165 meter spoor aangelegd als testbaan, specifiek om hun revolutionaire voertuig aan de wereld te onthullen. 

Experts hebben verzekerd dat het geenszins "laboratoriumspeelgoed" is. De technologie die dit voertuig gebruikt, is die van hoge temperatuur supergeleiding (HTS), die als goedkoper, efficiënter en zeker geschikter wordt beschouwd voor supersnel transport van dit type. In feite belooft deze specifieke "kogel" -trein niet alleen sneller te zijn dan zijn voorgangers, maar ook stabieler. 

Advertisement

De investering voor de ontwikkeling van het zeer snelle voertuig bedroeg ongeveer 9,3 miljoen dollar en de locomotief van 21 meter lang verraste iedereen toen hij tijdens zijn demonstratierit zwevend werd gezien. Bedenk dat dit voertuig, dat 12 ton weegt, dankzij het magnetische systeem van levitatie door iedereen met één hand kan worden verplaatst, zoals getuigd door een journalist die bij de presentatie aanwezig was. 

Hoewel hij niet onmiddellijk in bedrijf zal gaan - naar schatting over 3 tot 10 jaar - wil deze trein de reistijden van de ene stad naar de andere in China, met name grote centra, steeds meer verkorten. 

620 km/u is tenslotte echt veel voor een trein: het is niet moeilijk voor te stellen welke potentie zo'n voertuig kan hebben. China is niet nieuw voor dit soort vervoermiddelen. In totaal heeft het Aziatische land meer dan 37.500 km hogesnelheidsspoorwegnet, evenals een Maglev-trein die momenteel een van de snelste ter wereld is, de Shanghai Transrapid, die de metropool met de luchthaven verbindt met een topsnelheid van 430 km/u. Een klein groot voorproefje van de toekomst, die misschien veel gebruikelijker zal worden dan men vandaag zou denken. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt