Uit Het oudste zaadje ter wereld is een hele bijzondere palmboom ontstaan - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Uit Het oudste zaadje ter wereld is…
15 feiten die zo raar zijn dat ze haast niet voor te stellen zijn Sommige dieren blijven zelfs leven nadat ze zijn opgegeten...

Uit Het oudste zaadje ter wereld is een hele bijzondere palmboom ontstaan

Door Skip Tromp de Haas
4.748
Advertisement

Concrete vooruitgang zien in bezig zijn met in de tuin, geeft veel voldoening. Als we de moeite en moeilijkheid eventjes buiten beschouwing laten is het zien groeien van een zaadje of zien hoe een plant er weer bovenop komt na een tijdje van zorg is een bron van plezier. Als je dit gevoel goed kent dan kan je je vast ook wel voorstellen hoe de mensen zich voelden die een tweeduizend jaar oud zaadje hebben geplant. De Methuselapalm die eruit is voortgekomen heeft vandaag zijn oorsprong in Israëlisch gebied. De boom draagt dezelfde naam als de langstlevende persoon in de bijbel, en waarom dat is, ligt voor de hand...

Het zaadje van de palmboom was samen met vijf andere zaden gevonden in het fort van Masada dat in de 1e eeuw v.Chr. onneembaar was.

De zaden werden gevonden in 1963 in een glazen pot in het fort van Herodes de Grote. Ze zijn jarenlang bewaard gebleven en nooit geplant. Niemand geloofde dat tweeduizend jaar oude nog konden ontkiemen. Onderzoeker Elaine Soloway deed in 2005 een experiment met drie zaden uit de verzameling.

Slechts een van de drie zaadjes groeide uit tot een kleine boom. Dit is de oudste ontkieming ooit

Het droge klimaat heeft in het voordeel gewerkt van het droge klimaat waar ze zijn gebleven millenialang. In ieder geval zouden ze zeker zijn aangevallen door schimmels en bacteriën die de kans op ontspruiting in gevaar zouden hebben gebracht.

De wetenschappelijke datering wijst op een periode tussen 155 v.Chr. en 64 v.Chr. en men denkt dat de Methuselapalmboom zijn eerste vruchten zal afwerpen in 2022. Soloway had al eerder eeuwenoude zaden geplant maar alleen met deze palm is het haar gelukt om te slagen: nu verkeert deze soort in de onderzoeksfase waar er zal worden gekeken naar de medicinale eigenschappen die de palmbomen van vandaag niet hebben.

Door ernaar te kijken krijg je als het ware een stukje geschiedenis binnen en het is alleen maar voer voor de fantasie om te denken hoe lang deze zaadjes hebben moeten wachten om weer in de aarde te mogen groeien!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt