De grootste stortplaats aller tijden is omgevormd tot een enorme groene oase: afval wordt brandstof - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De grootste stortplaats aller tijden…
Deze vrouw maakt foto's van modellen na in de meest absurde posities met een vleugje zelf-ironie 17 afbeeldingen die ons de wereld laten zien waarin we leven vanuit een beslist ander perspectief

De grootste stortplaats aller tijden is omgevormd tot een enorme groene oase: afval wordt brandstof

Door Janine
1.321
Advertisement

Het is nooit aangenaam om een ​​stortplaats of een gebied te observeren waar decennialang de stapels afval dramatisch toenemen tot het punt dat ze een echt milieuprobleem vormen. Als het gebeurt, zouden we in feite gewoon willen dat als bij “toverslag” al het afval verdween en in plaats daarvan een weelderig groen grasveld zou verschijnen, om nare geuren en afval om te toveren tot een aangename plek.

Zoiets dergelijks, ook al lijkt het ongelooflijk, gebeurde echt, en precies op wat wordt beschouwd als de grootste stortplaats aller tijden.

We zijn in New York, om precies te zijn op Staten Island, het eiland waar van 1948 tot 2001 de Fresh Kills Landfill was gevestigd, oftewel een enorm stortterrein waar al het afval van de Big Apple werd verzameld. Onnodig om stil te staan ​​bij de negativiteit van de plek, een echte "stad van afval" met misselijkmakende geuren en werkelijk helse scenario's. Tegenwoordig is het lot van Fresh Kills echter drastisch veranderd.

De oplossing was even radicaal als bijzonder. De bedoeling van de staatsfunctionarissen en non-profitorganisaties die de omvorming van de stortplaats tot een park van drie keer zo groot als Central Park goedkeurden, was om de plek een heel nieuw gezicht te geven, en dat gebeurde ook. Het afval werd onder de grond begraven, in hopen opgestapeld en bedekt met doeken, om vervolgens te worden gebruikt als “heuvels” om gras te zaaien en van waaruit methaandampen energie haalt om de huizen van stroom te voorzien, via een speciaal netwerk van leidingen.

Advertisement

Een op zijn zachtst gezegd uniek en ambitieus project, dat echter in ongeveer twee decennia zijn vruchten begint af te werpen. De stortplaats werd officieel gesloten in 2001 en de heropening ervan als een enorm stadspark - het grootste in New York - lijkt nu zeker. Afval begraven en gras zaaien: een majestueuze operatie die wereldwijd aandacht heeft gekregen, juist vanwege zijn bijzonderheid.

Het observeren van de beelden zoals het was en hoe Fresh Kills werd getransformeerd, is echt iets indrukwekkends, ook denkend aan de obsessieve aandacht die de verantwoordelijke afdelingen hebben besteed aan de hygiënisch-sanitaire aspecten van een territorium met zo'n bijzondere "genese". Staten Island is een echt voorbeeld van winstgevende reconversie, een nieuw “ecosysteem” waarvan niemand, in tijden van de kolossale stortplaats, ooit had gedacht dat het zou kunnen ontstaan.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt