De grootste stortplaats aller tijden is omgevormd tot een enorme groene oase: afval wordt brandstof

Janine image
door Janine

02 Oktober 2020

De grootste stortplaats aller tijden is omgevormd tot een enorme groene oase: afval wordt brandstof
Advertisement

Het is nooit aangenaam om een ​​stortplaats of een gebied te observeren waar decennialang de stapels afval dramatisch toenemen tot het punt dat ze een echt milieuprobleem vormen. Als het gebeurt, zouden we in feite gewoon willen dat als bij “toverslag” al het afval verdween en in plaats daarvan een weelderig groen grasveld zou verschijnen, om nare geuren en afval om te toveren tot een aangename plek.

Zoiets dergelijks, ook al lijkt het ongelooflijk, gebeurde echt, en precies op wat wordt beschouwd als de grootste stortplaats aller tijden.

via The New York Times

Chester Higgins/wikimedia

Chester Higgins/wikimedia

We zijn in New York, om precies te zijn op Staten Island, het eiland waar van 1948 tot 2001 de Fresh Kills Landfill was gevestigd, oftewel een enorm stortterrein waar al het afval van de Big Apple werd verzameld. Onnodig om stil te staan ​​bij de negativiteit van de plek, een echte "stad van afval" met misselijkmakende geuren en werkelijk helse scenario's. Tegenwoordig is het lot van Fresh Kills echter drastisch veranderd.

Advertisement
Chester Higgins/wikimedia

Chester Higgins/wikimedia

De oplossing was even radicaal als bijzonder. De bedoeling van de staatsfunctionarissen en non-profitorganisaties die de omvorming van de stortplaats tot een park van drie keer zo groot als Central Park goedkeurden, was om de plek een heel nieuw gezicht te geven, en dat gebeurde ook. Het afval werd onder de grond begraven, in hopen opgestapeld en bedekt met doeken, om vervolgens te worden gebruikt als “heuvels” om gras te zaaien en van waaruit methaandampen energie haalt om de huizen van stroom te voorzien, via een speciaal netwerk van leidingen.

freshkillspark/Instagram

freshkillspark/Instagram

Een op zijn zachtst gezegd uniek en ambitieus project, dat echter in ongeveer twee decennia zijn vruchten begint af te werpen. De stortplaats werd officieel gesloten in 2001 en de heropening ervan als een enorm stadspark - het grootste in New York - lijkt nu zeker. Afval begraven en gras zaaien: een majestueuze operatie die wereldwijd aandacht heeft gekregen, juist vanwege zijn bijzonderheid.

freshkillspark/Instagram

freshkillspark/Instagram

Het observeren van de beelden zoals het was en hoe Fresh Kills werd getransformeerd, is echt iets indrukwekkends, ook denkend aan de obsessieve aandacht die de verantwoordelijke afdelingen hebben besteed aan de hygiënisch-sanitaire aspecten van een territorium met zo'n bijzondere "genese". Staten Island is een echt voorbeeld van winstgevende reconversie, een nieuw “ecosysteem” waarvan niemand, in tijden van de kolossale stortplaats, ooit had gedacht dat het zou kunnen ontstaan.

Advertisement