Heb je ook het gevoel nooit iets af te maken? Doe het dan op z'n Japans met de tabel en de drie kolommen

door Skip

09 September 2017

Heb je ook het gevoel nooit iets af te maken? Doe het dan op z'n Japans met de tabel en de drie kolommen
Advertisement

Japanners kunnen misschien wel slopende werktijden hebben waar je het totaal niet mee eens kunt zijn, maar wat betreft efficiëntie kunnen we van hen altijd nog wat leren.
Na eerst over een doeltreffende spaarmethode te hebben geschreven, willen we nu uitleggen hoe je moet stoppen met uitstellen en beter gebruik moet maken van je tijd: het heet de 'kanban-tabel en je kunt niet geloven hoe simpel het is.

Advertisement

De kanban-tabel zorgt ervoor dat je stopt met waardevolle tijd te verspillen.

De kanban-tabel zorgt ervoor dat je stopt met waardevolle tijd te verspillen.

Creative commons/Jeff.lasovski

De kanban-tabel is een van de hulpmiddelen die worden ingezet in de gelijknamige methode waarmee wordt geprobeerd om taken te beheren door de fases waaruit ze bestaan te verdelen en te balanceren. Men denkt dat de methode voor het eerst is bedacht in de werkplaatsen van Toyota maar vond gauw zijn weg in beroepen waarbij een continue werkstroom normaal is die in de gaten moet kunnen worden gehouden (HR, marketing, strategische organisatie enz.).

Hoe het werkt: in de basisversie is de kanbantabel gewoon een simpel whiteboard verdeeld in drie kolommen waarin je moet noteren wat er gedaan moet worden, wat je aan het doen bent en wat al af is gemaakt.
Door te kijken naar de tabel kan je meteen een idee krijgen op welk punt je bent aangeland en verbeter je de productiviteit door multitasking en het veranderen van waar je mee bezig bent, te beperken. Door deze methode vermijd je niet alleen om ergens aan te beginnen wanneer er nog andere dingen afgemaakt moeten worden (het punt is om het aantal dingen in de kolom 'mee bezig' te beperken) maar je hebt ook de gelegenheid om voldoening te halen uit het opschrijven van welk werk je al gedaan hebt. Met de kanban-tabel heb je het gevoel een zetje te hebben gekregen de taken van de ene kolom over te laten springen naar de andere en houd je controle over de situatie.

De methode lijkt zo doeltreffend te zijn dat ze tegenwoordig niet allen wordt gebruikt op de werkplek maar ook op school door mensen zelf. Heb jij het ooit geprobeerd? Zo ja, hoe vond je dat?

Advertisement