5 suggesties die alle Japanners volgen om hun doelen te bereiken met een minimale inspanning

Janine image
door Janine

17 Februari 2019

5 suggesties die alle Japanners volgen om hun doelen te bereiken met een minimale inspanning
Advertisement

We zouden van elke cultuur moeten leren, omdat ze de leringen bevatten die de mensheid in de loop van haar gehele geschiedenis heeft verzameld. Er zijn landen met een duizend jaar oude cultuur, die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven dankzij zijn vermogen zich aan te passen aan de tijd, zonder zijn eigen onderscheidende wijsheid en eigenaardigheden te verliezen.

Japan is er een van: de oude tradities hebben het karakter van een volk gevormd dat opvalt door zijn bijzondere mentaliteit. Een manier van denken om inspiratie op te doen, vooral met betrekking tot het concept van productiviteit, waarover volgens Adrien Shepherd - businessconsultant die sinds 24 jaar in Japan woont - het land van de rijzende zon 5 nuttige tips heeft.

via businessinsider.com

Advertisement
 David Edelstein/unsplash

David Edelstein/unsplash

1. Het concept van "Kaizen". In het Japans betekent het "voortdurende verbetering": een filosofie die elke sfeer van het leven doordringt en bestaat uit het maken van een kleine maar continue vooruitgang, wat na verloop van tijd leidt tot een consistente vooruitgang. Zoals Jiro Ono, meester van de sushi, zei: "Ik doe steeds weer hetzelfde, door steeds iets te verbeteren, er is altijd de wens om er meer uit te halen".

2. Aandacht voor detail. In Japan telt elk klein detail. De Japanners houden zich bezig met het verzorgen van de kleinste dingen: dit kan veel tijd kosten om het resultaat te bereiken, maar je kunt zeker zijn van het uiteindelijke succes, vooral wanneer er bereidheid is om elke actie te ondersteunen.

3. Eten als "brandstof". In Japan wordt het diner niet geserveerd, het wordt gepresenteerd: vijf of zes gerechten verwelkomen de gasten, inclusief miso-soep en rijst - wat niet mag ontbreken - twee of drie groenten, naast vlees of vis. Een Japanse kotozawa - een spreekwoord - zegt dat "wie een maag heeft die slechts voor 80% gevuld is, heeft geen arts nodig": het gaat niet om eten, maar om tevreden te zijn.

Advertisement
Danny Choo/Flickr

Danny Choo/Flickr

4. Het avondbad. Om productief te zijn, moet je voor je gezondheid zorgen en een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is om voor genoeg slaap te zorgen. In feite stelt het National Institute of Neurological Disorders and Strokes dat "een chronisch gebrek aan slaap of slaap van slechte kwaliteit het risico op aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en obesitas vergroot". Een van de manieren waarop de Japanners zich van een goede nachtrust verzekeren, is door een bad te nemen voordat ze gaan slapen, en niet 's ochtends wanneer ze wakker worden: op deze manier spoel je de stress van de dag weg, zonder het mee naar bed te nemen.

5. Zorg voor orde. Vooral in grote steden, zoals Tokio en Osaka, wonen mensen in appartementen van 20 vierkante meter of minder: deze beperkte ruimtes vereisen dat we goed nadenken over hoe we het huis moeten vullen en hoe we het moeten organiseren. Het is belangrijk om te weten hoe je ruimte kunt vrijmaken om gemakkelijker te kunnen werken, in het leven en in het werk.

Productief zijn betekent uitstekende resultaten bereiken met minder inspanning, dat wil zeggen, intelligent zijn; en al met al hoef je er niet veel voor te doen, maar heb je bovenal de wil nodig om te veranderen.

Ben je er klaar voor?

Advertisement