Kinderen hebben geen zin? Dan maken ze maar zin met de minuutregel, een japanse methode

door Skip

25 Juni 2017

Kinderen hebben geen zin? Dan maken ze maar zin met de minuutregel, een japanse methode
Advertisement

Veel kinderen hebben vaak geen zin en er zitten er een paar tussen die echt niets willen doen, het maakt niet uit op welke manier we ze het vragen. Het lijkt gewoon onmogelijk om hem van gedachten te laten veranderen als ze het tegenovergestelde hebben besloten. Het is belangrijk om in te zien dat het soms ook voor volwassenen moeilijk is om aan iets te beginnen wat ze niet willen doen omdat ze het moeilijk vinden of teveel moeite. Achter deze houding zit een psychologische vermoeidheid die je verhindert om in alle rust aan een bepaalde taak te beginnen. Voor de 'minuutregel', een manier van doen, kwam de inspiratie bij de Kaizen-methode vandaan (ten goede veranderen of voortdurende verbetering) die leidde tot het succes van het bedrijf Toyota. Het is een techniek die gemakkelijk is toe te passen door iedereen.

Kinderen hebben geen zin? Dan maken ze maar zin met de minuutregel, een japanse methode - 1

De minuutregel houdt eigenlijk in dat je een minuut lang een bepaalde taak doet, elke dag op hetzelfde tijdstip. Je kinderen zover krijgen dat ze slechts een minuut lang iets moeten doen hoeft niet per se een onderneming te wezen van epische proporties, ze zouden ook gewoon zo maar eens mee willen werken. Het kan misschien gek lijken en zal je denken wat je nou aan een minuut hebt, maar het antwoord is eenvoudig.

Een minuut is een extreem kort tijdsbestek en geeft de kinderen de mogelijkheid om niet al te veel energie te steken in de eerste paar stappen voor wat ze moeten doen. Hierdoor voorkomen ze dat ze psychologisch moe worden door de luiheid te omzeilen. Door deze manier van doen krijg je motivatie en het laat ook zien dat moeilijkheden kunnen worden overwonnen.

Advertisement
Flickr/Brandon Lim

Flickr/Brandon Lim

Een minuut om te beginnen. Nadat je deze gewoonte hebt opgepakt en dat je hebt ontdekt dat je jezelf aan het werk kunt zetten moet je deze tijd oprekken naar 5 minuten en zo verder totdat je bij minstens 30 minuten bent uitgekomen. Als je dit punt eenmaal bereikt hebt dan zouden er geen problemen meer moeten zijn en kinnen kinderen (pubers of volwassenen) hun ding doen zo lang ze daarvoor nodig hebben elke dag.

Je kan de een minuutregel toepassen op het studeren thuis, sporten, lezen, op elke activiteit waarvan je denkt dat het bij past. Met deze les kan je mijlpalen bereiken die onhaalbaar leken. Het is niet nodig grote moeite te doen om een taak te volbrengen maar gewoon met grote regelmaat tijd erin steken

Advertisement